wijkverpleegkundige vacatures

Een wijkverpleegkundige is een verpleegkundige die de zorg bij patiënten thuis op zich neemt in een bepaalde wijk of buurt. Een wijkverpleegkundige werkt meestal bij een thuiszorgorganisatie. Als wijkverpleegkundige kom je bij mensen thuis om hen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dit een beroep waarin je veel voor je patiënten betekent. 

wat doet een wijkverpleegkundige?

Als wijkverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor:

  • patiënten helpen bij hun persoonlijke verzorging

  • de gezondheid van je patiënten in de gaten houden

  • verpleegkundigen in de wijk aansturen

  • zorgvoorzieningen verbeteren

  • ontwikkelingen in je wijk in de gaten houden

  • buurtbewoners voorlichten over zorgvragen

  • informatie geven bij mensen thuis

  • overleggen met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners

Wil je weten wat je gaat verdienen als wijkverpleegkundige? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als wijkverpleegkundige valt je werk onder de cao Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg. Je arbeidsvoorwaarden zijn op deze manier prima voor je geregeld. Ook je salaris wordt bepaald volgens deze cao.

Wil je graag doorgroeien in de zorg? Als wijkverpleegkundige heb je opties genoeg! Word bijvoorbeeld leidinggevende en stuur een heel team wijkverpleegkundigen aan. Er zijn ook mogelijkheden om door te stromen naar een andere baan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze andere banen in de zorg:

  • word verzorgende of verzorgende IG en maak het leven van je cliënten elke dag een stukje makkelijker. Je helpt bij persoonlijke verzorging en hebt daarnaast ook de nodige verpleegkundige kennis  

  • of ga aan de slag als helpende. Je ondersteunt je cliënten bij dagelijkse dingen, zoals bij het opstaan, wassen, aan- en uitkleden en de persoonlijke verzorging 

  • wil je doorleren en vind je het prima om een extra studie te volgen? Neem je ervaring in de zorg dan mee naar een baan als basisarts

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Werken als verpleegkundige is heel afwisselend. Er zijn dan ook verschillende soorten verpleegkundigen, waarvan wijkverpleegkundige er één is. Als je al ervaring hebt als wijkverpleegkundige kan je je dus ook specialiseren als:

  • kraamverpleegkundige: je werkt op de kraamafdeling van een ziekenhuis en helpt moeders en baby’s daar te herstellen van de bevalling

  • verpleegkundige op de intensive care: je verzorgt mensen die in het ziekenhuis op de intensive care liggen en extra veel zorg nodig hebben

  •  sociaal psychiatrisch verpleegkundige: je verzorgt patiënten die opgenomen zijn op de psychiatrische afdeling en helpt hen bij hun herstel

Meer weten over welke verpleegkundigen er allemaal zijn? Lees hier alles over de verschillende soorten verpleegkundigen

Als wijkverpleegkundige ken jij je buurt als je broekzak. Je kent iedereen en weet precies wat er speelt in de wijk. Zo bied je alle buurtbewoners de beste zorg! Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als wijkverpleegkundige? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als wijkverpleegkundige

  • patiënten verplegen en verzorgen: aan elk begin van je werkdag bekijk je welke patiënten vandaag zorg nodig hebben. Je bedenkt wanneer je bij welke patiënt langs gaat en gaat vervolgens op pad! Als je eenmaal bij je cliënten thuis bent, ga je meteen aan de slag. Je helpt bij het wassen, afdrogen, verschonen en aan- en uitkleden. Daarnaast maak je wonden schoon, dien je medicijnen toe en vervang je infusen of katheters als dat nodig is 

  • verpleegkundigen in de wijk aansturen: als wijkverpleegkundige werk je samen met verpleegkundigen in de wijk. Dit zijn verpleegkundigen met een mbo-opleiding, die alleen zorgtaken uitvoeren. Je stuurt hen aan bij hun werk. Je hebt het overzicht van alle patiënten en helpt daarom ook de zorg te verbeteren en in te spelen op ontwikkelingen in de wijk

  • bewoners voorlichten: je taken als wijkverpleegkundige houden ook in dat je buurtbewoners helpt om zelfstandig gezond te blijven. Daarom geef je voorlichting over zorg en gezondheid. Dat doe je bijvoorbeeld in het buurtcentrum, op het consultatiebureau of in een verzorgingshuis. Je geeft ook informatie en advies als je bij mensen thuis komt. Zo deel je je kennis op het gebied van de zorg met je patiënten!

  • overleggen met andere zorgverleners: een hele wijk helpen om gezond te blijven, dat kan je niet alleen. Daarom overleg je als wijkverpleegkundige ook regelmatig met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgprofessionals. Zo bieden jullie samen de beste zorg

wie zijn je collega’s?

In de zorg werk je samen met een heleboel collega’s, met wie je veel contact hebt. Zo zorgen jullie er samen voor dat iedere patiënt de welverdiende zorg krijgt! Je schakelt dus veel met de verzorgenden en helpenden die iedere dag bij mensen thuis komen en dus het beste beeld hebben van hoe het met de patiënt gaat. Ook de basisarts spreek je regelmatig, vooral bij ingewikkelde zorgvragen waar je zelf geen antwoord op hebt. Zo vullen jullie elkaar mooi aan en maken jullie het leven van de patiënten een beetje beter.

werkdag van een wijkverpleegkundige

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als wijkverpleegkundige? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Verpleegkundige vacatures

je werkplek in de thuiszorg

Als wijkverpleegkundige werk je meestal bij een thuiszorgorganisatie. Je zoekt je patiënten thuis op, dus je werkplek verschilt door de dag heen! Je werkt daardoor iedere dag op een andere plek. Omdat je bij mensen in huis komt, leer je ook hun thuissituatie heel goed kennen. Fijn, want hoe meer je weet, hoe beter je de zorg op de persoon af kan stemmen. 

Er is veel werk voor wijkverpleegkundigen, dus ook in jouw stad of dorp is vast een klus voor je te vinden. Misschien kan je zelfs wel in je eigen buurt aan de slag!

de werktijden van een wijkverpleegkundige

Wanneer je precies werkt als wijkverpleegkundige, hangt af van je werkgever. Je diensten zijn onregelmatig, omdat er op ieder moment van de dag iemand beschikbaar moet zijn voor zorgvragen in de wijk. Daarom draai je als wijkverpleegkundige ook avonddiensten, nachtdiensten en weekenddiensten. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om wijkverpleegkundige te worden volg je de hbo-opleiding verpleegkunde (ook wel hbo-v). Je hebt voor deze functie namelijk minimaal hbo werk- en denkniveau nodig. Je opleiding tot verpleegkundige duurt vier jaar. 

Heb je de opleiding verpleegkunde afgerond? Dan kan je op verschillende plekken in de verpleegkunde terecht. Denk naast de wijkverpleegkunde bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, de thuiszorg, de psychiatrie, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Om als wijkverpleegkundige naar een van deze werkplekken door te stromen, heb je meestal geen extra opleiding nodig. 

Er is ook een mbo-opleiding verpleegkunde. Deze leidt niet op tot wijkverpleegkundige, maar tot verpleegkundige in de wijk. Het verschil met de functie van wijkverpleegkundige is dat je als verpleegkundige in de wijk alleen zorgtaken uitvoert. Je bepaalt dus niet welke zorg bewoners krijgen: dat is de taak van de hbo-opgeleide wijkverpleegkundige. 

Om aan de slag te mogen als wijkverpleegkundige heb je naast de juiste opleiding ook een registratie in het BIG-register nodig. In dit register staan alle Nederlandse zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, apothekers, artsen, psychologen, physician assistants, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Het is verplicht om je diploma in het BIG-register te registreren als je aan de slag wilt als wijkverpleegkundige.
Ben je al verpleegkundige en wil je je verder ontwikkelen? Kijk dan ook eens naar ons ontwikkelprogramma: het verpleegkundige topzorgprogramma.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede wijkverpleegkundige is natuurlijk: dat je de allerbeste zorg levert. Je bent daarom altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied en hebt alle zorghandelingen goed in de vingers. En verder zijn deze eigenschappen en competenties ook fijn om te hebben:

  • goed in communiceren: als wijkverpleegkundige sta je iedere dag met veel verschillende mensen in contact. Het is dus goed als je het makkelijk vindt om in gesprek te gaan met allerlei soorten mensen

  • aanpassingsvermogen: omdat je met veel verschillende mensen werkt, moet je ook in staat zijn je aan te passen. Welke situatie je achter de voordeur ook tegenkomt, je blijft altijd rustig en weet je in al je patiënten te verplaatsen

  • goed in luisteren: als wijkverpleegkundige ben je voor veel mensen een vertrouwenspersoon. Voor sommige patiënten ben je misschien wel de enige zorgverlener die ze spreken. Je hebt voor die mensen dan ook een belangrijke sociale functie, dus je luistert altijd naar hun verhalen. Zo voelen alle patiënten zich echt gezien!

  • sociaal: voor je werk als wijkverpleegkundige is het heel belangrijk dat je het leuk vindt om iedere dag met mensen te werken. Betekenisvol contact, daar doe je het voor! Je bent altijd in voor een praatje en weet je patiënten gerust te stellen met je vriendelijke glimlach

  • goed in uitleggen: als wijkverpleegkundige heb je te maken met mensen met allerlei verschillende afkomsten en opleidingsniveaus. Sommige mensen spreken misschien slecht of geen Nederlands. Het is dan ook belangrijk dat je medische informatie kan vertalen naar een niveau dat je patiënt begrijpt. Daar draai jij de hand niet voor om: je legt alles zo simpel mogelijk uit. Je blijft net zo lang tot de patiënt je verhaal helemaal snapt! Krijg je vaker te maken met laaggeletterdheid? Volg dan de training Omgaan met laaggeletterdheid via GoodHabitz

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als wijkverpleegkundige via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over wijkverpleegkundigen

  • wat doet een wijkverpleegkundige?

    Als wijkverpleegkundige help je patiënten bij hun persoonlijke verzorging en houd je hun gezondheid in de gaten. Daarnaast stuur je verpleegkundigen in de wijk aan, help je bij de verbetering van de zorgvoorzieningen, licht je buurtbewoners voor en geef je informatie bij mensen thuis. Meer weten over wat het werk van een wijkverpleegkundige inhoudt? Lees hier wat een wijkverpleegkundige allemaal doet!

  • wat verdien je gemiddeld als wijkverpleegkundige?
  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als wijkverpleegkundige?

    Om wijkverpleegkundige te worden heb je een hbo-diploma nodig van de opleiding verpleegkunde. Daarnaast moet je geregistreerd staan in het BIG-register om als wijkverpleegkundige aan de slag te kunnen. Meer weten over de baan van een wijkverpleegkundige? Lees er alles over op deze pagina!

  • hoe moet ik solliciteren op een wijkverpleegkundige vacature?

    Solliciteren als wijkverpleegkundige is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een wijkverpleegkundige baan?

    Als wijkverpleegkundige ontwikkel je je medische kennis, communicatievermogen, en je vermogen om goed te luisteren tijdens je werk. En je leert ook steeds beter om te gaan met alle verschillende mensen die je tijdens je werk tegenkomt! Meer weten over de baan van een wijkverpleegkundige? Lees er alles over op deze pagina.

  • hoe lang duurt een opleiding tot wijkverpleegkundige?

    De hbo-opleiding verpleegkunde die je nodig hebt om wijkverpleegkundige te worden duurt vier jaar, waarna je direct in de praktijk aan de slag kan. Meer weten over het werk als wijkverpleegkundige? Lees er alles over op deze pagina.