helpende worden

Met ons werk- en leertraject voor zorgondersteuner heb je een mooie opstap voor een baan als helpende. En als je nog geen ervaring in de zorg hebt, is dit een mooie manier om kennis te maken met het vak.

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de zorg.

Een helpende werkt in een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuiszorg en assisteert hier de zorgvragers bij de dagelijkse gang van zaken. Over het algemeen gaat het om ouderen, zieken of gehandicapten die niet volledig voor zichzelf kunnen zorgen. De behoeften van de verschillende zorgvragers zijn heel verschillend, waardoor het werk als helpende erg afwisselend is.

wat doet een helpende?

Als helpende ondersteun je zorgvragers bij alledaagse dingen die ze niet meer alleen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het opstaan, bij het eten, bij de persoonlijke verzorging en bij het aan- en uitkleden. Als helpende ben je hier dus letterlijk de helpende hand. 

Daarnaast heeft de functie als helpende ook een sociaal aspect. De cliënten, ook wel zorgvragers genoemd, zijn soms erg eenzaam of gedemotiveerd vanwege hun afnemende gezondheid. Het is je taak als helpende om je cliënten een luisterend oor te bieden en waar nodig een gesprekspartner te zijn. Dit maakt je werk erg betekenisvol en fijn om te doen.

Wil je weten wat je als helpende gemiddeld verdient? Check het in onze salarischecker.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Waar je ook als helpende aan de slag gaat, je basistaken blijven hetzelfde: het ondersteunen van hulpbehoevenden in het dagelijks leven. Maar er zit wel een verschil in waar je deze zorg uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld in een instelling zijn, maar ook bij de mensen thuis. Er zijn een aantal verschillende soorten helpenden:

helpende zorg

In de helpende zorg ben je voornamelijk aan het werk met ouderen die in een tehuis wonen omdat ze niet meer helemaal voor zichzelf kunnen zorgen. Deze ouderen hebben hulp nodig bij alledaagse dingen, zoals hulp bij het opstaan en bij het aan- en uitkleden. Welke zorg je cliënt precies nodig heeft is erg persoonlijk; je past je dus aan aan de behoefte van de oudere.  

helpende welzijn of activiteitenbegeleider

Als helpende welzijn richt je je, zoals de naam al aangeeft, meer op het welzijn van je cliënten. Je zorgt ervoor dat je cliënt lekker in zijn of haar vel zit door te ondersteunen met huishoudelijke taken of door samen recreatieve activiteiten te doen. Daarom wordt dit ook wel activiteitenbegeleider genoemd.   

helpende thuiszorg

Sommige hulpbehoevenden zijn nog zelfstandig genoeg om in hun eigen woning te blijven wonen, maar hebben wel hulp nodig bij bepaalde dingen. In zo’n geval is sprake van de functie van helpende thuiszorg. Je gaat dan op bepaalde vaste momenten langs bij de cliënten om hen te helpen met hun zorgvraag, bijvoorbeeld door hen te helpen bij het aan- en uittrekken van de steunkousen of met de persoonlijke hygiëne. 

Wat kan je verwachten als je gaat werken als helpende? Als helpende ben je heel belangrijk in het leven van je cliënt. Het is dus een hele waardevolle baan! De volgende dingen zijn ook goed om te weten als je aan de slag wilt als helpende in de zorg:

taken en verantwoordelijkheid

  • helpen bij persoonlijke verzorging 
    Denk hierbij aan taken als wassen, tandenpoetsen, aankleden, haren kammen, douchen. 

  • helpen bij huishoudelijke werkzaamheden 
    In dit geval help je cliënten met bijvoorbeeld het bed opmaken, stofzuigen, opruimen en andere huishoudelijke taken.

  • een luisterend oor bieden 
    Hulpbehoevenden kunnen erg eenzaam zijn. Jij bent als helpende misschien wel de enige persoon die ze op een dag zien. Aan jou dus ook de taak om er zoveel mogelijk op sociaal gebied te zijn voor je cliënten. In de tijd die je voor een cliënt hebt, is het dus jouw taak om zoveel mogelijk positieve aandacht aan iemand te geven.

  • helpen bij recreatieve activiteiten 
    Veel cliënten zitten aan huis gebonden, terwijl de behoefte aan een uitje of activiteit zeker aanwezig is. Als helpende neem je je cliënten daarom ook soms mee op een wandeling of een ander uitje. Hier zijn ook vaak vrijwilligers voor die deze taak voor je uit handen willen nemen. 

  • alert zijn op het welzijn en de gezondheid van de zorgvrager 
    Als helpende ben jij vaak degene die het meest over de vloer komt bij een zorgvrager. Jij bent dan waarschijnlijk ook de eerste die het ziet wanneer er iets verandert in het gedrag of de gezondheid van een cliënt. Door hier goed op te letten en op te anticiperen kan je tijdig hulp inschakelen wanneer de gezondheid bijvoorbeeld plots achteruit gaat.

  • rapporteren over de toestand en ontwikkeling van de zorgvrager
    De helpende komt regelmatig, dan wel niet dagelijks bij de zorgvrager over de vloer. Het is belangrijk dat alles wat er gebeurt en wat er verandert zorgvuldig gerapporteerd wordt. Zo blijft iedereen op de hoogte van de omstandigheden en status van een cliënt. 

competenties voor helpende

Helpende zijn is een mooi en dankbaar beroep, maar niet voor iedereen weggelegd. Een aantal competenties die je sowieso moet hebben zijn:

  • groot inlevingsvermogen: je pikt de behoeften van jouw cliënten heel snel op en speelt er snel op in

  • resultaatgericht: je haalt er voldoening uit om al jouw cliënten zo goed mogelijk te helpen

  • alert: je handelt meteen als er iets verandert aan de gezondheidstoestand van jouw cliënt

  • zelfstandig: je werkt vaak alleen, maar dat schrikt jou niet af

  • verantwoordelijkheidszin: je bent vaak alleen op pad en neemt dus zelf de verantwoordelijkheid om jouw planning op te maken en jouw taken zo goed mogelijk uit te voeren

werkomgeving

Afhankelijk van welke soort helpende je bent, werk je of bij een zorginstelling of bij mensen thuis. Wanneer je bij een instelling werkt, werk je (bijna) altijd op dezelfde locatie en wonen de zorgvragers op de instelling. Werk je in de thuiszorg? Dan ga je zelf elke dag bij alle zorgvragers persoonlijk langs.

soort dienstverband

In de zorg heb je bijna altijd te maken met avond-, nacht- en weekenddiensten. Hierdoor krijg je automatisch ook met wisselende diensten te maken. Wil je voltijd of toch liever deeltijd werken? Binnen de zorg is dit zeker mogelijk.

Helpende is een mooie instapfunctie binnen de zorg voor mensen die willen doorgroeien, maar ook een functie die je heel lang kan blijven doen. Ligt de zorg jou? Dan zijn de doorgroeimogelijkheden eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundige of misschien zelfs verzorgende IG!

Ziet jouw werkgever potentie in jou dan zal die jou zeker willen helpen met doorgroeien door het aanbieden van verschillende opleidingen en cursussen. Vanuit Randstad ondersteunen we je hier ook graag in, via Randstad kan jij je verder ontwikkelen als zorgverlener. 

opleidingen voor helpenden

Wil je aan de slag in de zorg, maar nooit de kans gehad omdat je niet in het bezit bent van het juiste diploma? Door een toenemende vraag naar zorg en het groeiende tekort van deskundig zorgpersoneel ben jij meer dan ooit nodig! Daarom helpen we je met een opleiding tot helpende.

ervaring nodig?

Om te starten als helpende heb je over het algemeen de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn op niveau 2 of iets soortgelijks nodig. Deze opleiding kun je zowel voltijd als deeltijd volgen. Wil jij graag in de zorg werken maar heb je nog niet de juiste ervaring of papieren? De vraag naar zorgmedewerkers is momenteel erg groot. Er zijn dan ook veel zorginstellingen die jou willen helpen met het behalen van de juiste papieren. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

  • wekelijkse uitbetaling

  • pensioenregeling na 26 gewerkte weken

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en hulp bij kunt zoeken

  • via onze Randstad app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

veelgestelde vragen over helpenden

  • wat doet een helpende?

    Werk jij als helpende in zorg en welzijn sector, dan zijn jouw werkzaamheden erg divers. De belangrijkste taak als helpende is het zorg dragen voor de algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals wassen, aankleden, de maaltijd verzorgen en huishoudelijke taken. Jij ondersteunt deze mensen, maar houdt zoveel mogelijk rekening met hun wensen en behoeftes. Soms is een goed gesprek het enige waar iemand behoefte aan heeft. Als helpende maak jij mensen gelukkig met jouw liefde en inzet. Op deze pagina vind je alle taken en verantwoordelijkheden van een helpende in de zorg.

  • wat verdient een helpende?

    Als helpende verdien jij tussen de 11 en 15 euro per uur, afhankelijk van jouw ervaringsjaren. Afhankelijk van de vacature waarin jij geïnteresseerd bent, kunnen wij aangeven wat jij gaat verdienen. Wil jij graag meer weten over jouw helpende salaris? Bekijk dan deze pagina.

  • in welke sectoren kan je werken als helpende?
  • heb ik een diploma nodig om te kunnen werken als helpende?

    Om als helpende aan de slag te gaan, moet je in het bezit zijn van een Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2-diploma. Daarnaast hebben wij regelmatig vacatures voor ongediplomeerd helpenden.

    Of jij wel of niet een diploma nodig hebt, staat altijd vermeld in de vacature. Heb jij hier toch een vraag over, neem dan contact met ons op. Bij onze helpende vacatures staat altijd een contactpersoon vermeld bij wie jij met jouw vraag terecht kan.

    Beschik jij nu nog niet over het juiste diploma om te werken als helpende? Wij bieden ook opleidingen tot helpende aan. Ontdek wat er mogelijk is met opleidingen en trainingen in de zorg. Ook hebben wij veel andere mooie vacatures in de zorg. Je vindt ze allemaal op deze pagina.

  • wat zijn adl-taken?

    ADL betekent algemene dagelijkse levensverrichtingen. Dit zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten, bijvoorbeeld wassen, aankleden en het huishouden. ADL-taken zijn taken die jij als helpende uit gaat voeren, in welke frequentie is afhankelijk van waar jij aan het werk gaat.

  • wat zijn de werktijden als helpende?

    Als helpende heb jij veel flexibiliteit. Ook hebben wij vaste banen voor jou als helpende. Jij kunt kiezen uit ochtend-, middag-, avond- en nachtdiensten. Zorgen voor mensen gaat namelijk 24/7 door.