basisartsen vacatures
Pas je zoekopdracht aan om meer resultaten te zien. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het verwijderen van één of meerdere filters.
- Pas de functietitel aan en controleer op spelfouten.
- Het aanvinken van meerdere vakgebieden.
- Zocht je op postcode? Controleer dan of je een volledige postcode hebt gebruikt, bijvoorbeeld 1234 AA.
In Nederland noemen we iemand basisarts wanneer hij of zij de opleiding geneeskunde heeft afgerond. Een basisarts wordt ook wel ANIOS of AIOS genoemd: een arts niet in opleiding tot specialist of een arts in opleiding tot specialist. Vaak starten basisartsen na hun opleiding als behandelend arts op een afdeling, waarbij de medisch specialist (de supervisor) eindverantwoordelijk is voor de patiënten.
Basisartsen ondersteunen medisch specialisten en zijn zo heel belangrijk om de zorg draaiende te houden! Soms gaan basisartsen ook werken als arts-onderzoeker of gaan ze werken in het bedrijfsleven. Op deze pagina lees je alles over de functie van basisarts, ofwel anios.
wat doet een basisarts?
Als basisarts ben je in het ziekenhuis als medisch specialist verantwoordelijk voor:
-
diagnoses stellen
-
lichamelijk onderzoek doen
-
behandelplan voorstellen
-
medicijnen voorschrijven
-
spreekuur houden
-
familie en patiënten inlichten
-
medische gegevens registreren
-
overleg met andere collega’s
Wil je weten wat je gaat verdienen als basisarts? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als basisarts werk je vaak op wisselende dagen en tijden. Dat betekent dat je een onregelmatigheidstoeslag krijgt op je salaris wanneer je ‘s avonds of ‘s nachts of in het weekend werkt. En die toeslag kan oplopen tot honderden euro’s per maand. Verder zijn alle secundaire arbeidsvoorwaarden voor basisartsen goed vastgelegd in een speciale cao.
Werken als basisarts wordt in de medische wereld vaak gezien als een tussenstap. Een stap om meer ervaring op te doen voordat je jezelf verder gaat specialiseren. Als basisarts heb je veel mogelijkheden om jezelf te specialiseren, bijvoorbeeld tot:
-
anesthesioloog
-
cardioloog
-
cardiothoracale chirurg
-
dermatoloog
-
gz-psycholoog
-
chirurg
-
huisarts
-
intensivist
-
internist
-
kaakchirurg
-
kno-arts
-
kinderarts
-
klinisch psycholoog
-
laboratoriumspecialist klinische chemie
-
klinisch fysicus
-
klinisch geneticus
-
klinische geriater
-
longarts
-
maag-darm-leverarts
-
arts-microbioloog
-
neurochirurg
-
neuroloog
-
gynaecoloog
-
oogarts
-
orthopeed
-
patholoog
-
plastisch chirurg
-
psychiater
-
radioloog
-
radiotherapeut-oncoloog
-
reumatoloog
-
revalidatiearts
-
sportarts
-
uroloog
-
ziekenhuisapotheker
-
ziekenhuisarts
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Wat voor een soort basisarts je bent, is afhankelijk van welke soort arts je precies ondersteunt. Er wordt binnen artsen een onderscheid gemaakt tussen:
-
een medisch specialist: gericht op het beter maken van mensen
-
en een sociaal geneeskundige: vooral gericht op het preventief verbeteren van de gezondheid van mensen
Wanneer je als basisarts voor een medisch specialist werkt, kan je simpel gezegd op drie soorten afdelingen terechtkomen:
-
beschouwend: op deze afdelingen liggen patiënten die een onderzoek, behandeling of therapie ondergaan zoals interne geneeskunde, neurologie of oncologie
-
snijdend: op deze afdelingen liggen patiënten die geopereerd moeten worden of net geopereerd zijn, zoals chirurgie of orthopedie
-
ondersteunend: deze afdelingen houden zich bezig met laboratoriumonderzoek voor diagnostiek en behandeling, zoals klinische chemie of pathologie
Wanneer je als basisarts voor een sociaal geneeskundige werkt, houd je je bezig met de wisselwerking tussen ziekte en gezondheid in combinatie met de samenleving. Een wat breder plaatje dus. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van een bedrijfsarts of GGZ-psycholoog.
Wat kan je verwachten als je gaat werken als basisarts? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als basisarts
Als basisarts is het je taak om de specialistische artsen te ondersteunen. En dat doe je op veel verschillende manieren! Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een basisarts:
-
diagnoses stellen
Na al die jaren coschappen lopen en met je neus in de studieboeken te hebben gezeten, is het tijd om (deels) zelf diagnoses te stellen! Bijvoorbeeld aan de hand van lichamelijk onderzoek bij een patiënt. Ook vraag je hiervoor aanvullend onderzoek aan, zoals een echografie of een röntgenfoto. Aangezien je supervisor altijd eindverantwoordelijk is voor de patiënt, overleg je ook alles met de medisch specialist. Dus ook de door jou gemaakte diagnose leg je altijd aan je supervisor voor.
-
behandelplan voorstellen
Na het vaststellen van een diagnose volgt natuurlijk stap twee: het voorstellen van een behandelplan. Het blijft een voorstel, want je overlegt altijd met de supervisor wat voor de patiënt het best is. Zo komen jullie samen tot de beste oplossing en leer je gelijk nog betere behandelplannen opstellen!
-
medicijnen voorschrijven
In veel gevallen is het nodig om de patiënt medicatie voor te schrijven. Als basisarts heb je een BIG-registratie en mag je dit dus ook doen. Uiteraard ook hier in overleg met je supervisor.
-
spreekuur houden
Als basisarts heb je soms ook de mogelijkheid om zelf poli’s te draaien. Tijdens dit spreekuur zie je patiënten en familie. Hier vertel je wat de diagnose is en welke behandeling jullie voorstellen. Ook voer je tijdens het spreekuur gesprekken met patiënten over de voortgang van hun behandeling. Natuurlijk is het doel altijd om een patiënt beter te maken, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Het voeren van slecht nieuws gesprekken hoort er daarom ook bij. Gelukkig word je hier in ook getraind, zodat elke patiënt de aandacht krijgt die hij of zij verdient.
-
medische gegevens registreren
Werk je in de zorg? Dan ben je vaak ook veel bezig met administratieve werkzaamheden. Dat geldt dus ook voor jou als basisarts. Alles wat er met een patiënt gebeurt, leg je vast in het medische dossier. Van de diagnose, het behandelplan tot de medicatie: laat die registratie maar aan jou over!
-
overleg met andere collega’s
Als basisarts heb je de hele dag door contact met andere collega's. Vooral met je supervisor, maar ook vaak met verpleegkundigen en medisch specialisten van andere afdelingen. En dat is belangrijk, want jullie houden elkaar scherp. En dat is natuurlijk nodig voor de beste zorg!
wie zijn je collega’s?
Als basisarts werk je altijd in een team op een afdeling. Zo heb je continu overleg met je supervisor, de medisch specialist op de afdeling waar je werkt. Als basisarts werk je ook vaak samen met andere arts-assistenten zoals een aios of co-assistent. Aan het bed van de patiënt sta je vaak samen met verpleegkundigen. Voor aanvullend onderzoek heb je vaak contact met artsen en zorgpersoneel van andere afdelingen. Ook schakel je met andere collega’s in de zorg, zoals verzorgenden en medisch secretaresses.
je werkplek: werken in het ziekenhuis
Als basisarts ga je meestal aan de slag in het ziekenhuis. Je werkt dan op een specifieke afdeling of op de eerste hulp. Maar je kan als basisarts ook aan de slag in een huisartsenpraktijk of revalidatiecentrum. Afhankelijk van waar je interesse ligt en wat je leuk vindt.
de werktijden van een basisarts
Als basisarts werk je vaak op wisselende dagen en tijden. Voor het grootste gedeelte van je baan werk op maandag tot en met vrijdag, maar je draait als basisarts ook avond-, weekend-, of nachtdiensten. Dit betekent dat je regelmatig je ritme moet verleggen, bijvoorbeeld wanneer je een week tijdens de nachten werkt en overdag slaapt. Maar met jouw flexibele houding gaat dat je goed af!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Je bent basisarts als je de opleiding geneeskunde hebt afgerond. Deze studie volg je aan een universiteit. De opleiding duurt zes jaar: je volgt eerst een driejarige bachelor en vervolgens een driejarige master. Na deze opleiding ben je officieel basisarts!
Om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde heb je in Nederland een vwo-diploma nodig met het profiel Natuur en Gezondheid (met natuurkunde) of het profiel Natuur en Techniek (met biologie).
De belangrijkste eigenschap van een basisarts? Dat je goed kan communiceren! Om de beste zorg te verlenen, is het belangrijk dat je goed contact kan maken met de patiënt. Ook is het heel belangrijk dat je goed kan overleggen met je supervisor en andere collega’s. Zo kom je samen tot de beste zorg. Verder zijn deze eigenschappen ook heel belangrijk:
-
analytisch vermogen: om de juiste diagnoses te stellen is het belangrijk dat je snel verbanden kan leggen. Want het stellen van diagnoses reikt verder dan alleen je vakinhoudelijke kennis. Je kan verschillende aspecten snel combineren om zo het gehele ziektebeeld van een patiënt in kaart te brengen
-
stressbestendig: je kan snel schakelen en weet veel ballen in de lucht te houden, ook onder tijdsdruk. Als basisarts moet je soms snel keuzes maken, maar jouw hoofd blijft altijd koel genoeg om helder te kunnen denken
-
empathisch vermogen: je houdt ervan om mensen te helpen en weet je daarom goed in te leven in een ander. Ook al heb je niet altijd de tijd voor je patiënten die je zou willen hebben, ze voelen zich wél gezien door jou. En daar draait het om!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als [functie] via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over basisartsen
-
wat doet een basisarts?
Een basisarts ondersteunt medisch specialisten bij hun werk. Een basisarts heeft de opleiding geneeskunde afgerond en is nog niet gespecialiseerd. Daarom wordt een basisarts ook wel anios genoemd. Vaak ben je als basisarts een behandelend arts op een afdeling, waarbij de medisch specialist (de supervisor) eindverantwoordelijk is voor de patiënten. Lees meer over de functie van basisarts op deze pagina.
-
wat verdient een basisarts?
Als fulltime basisarts verdien je gemiddeld tussen de 3.892 en 5.115 euro bruto per maand. Per jaar is dat 54.036 euro bruto. Daarnaast werk je als basisarts ook diensten in de avond-, nacht of in het weekend. Daardoor krijg je nog een flinke toeslag op je salaris. Lees er meer over op deze pagina.
-
welke ervaring heb je nodig om basisarts te worden?
Om te werken als basisarts heb je een afgeronde opleiding geneeskunde nodig. Deze opleiding duurt zes jaar: waarvan drie jaar bachelor en drie jaar master. Na deze opleiding ben je officieel basisarts.
-
hoelang duurt een opleiding tot basisarts?
De opleiding geneeskunde tot basisarts duurt zes jaar. Je volgt eerst een driejarige bachelor en vervolgens een driejarige master. Na deze opleiding ben je officieel basisarts! Om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde heb je in Nederland een vwo-diploma nodig met het profiel Natuur en Gezondheid (met natuurkunde) of het profiel Natuur en Techniek (met biologie).
-
hoe moet ik solliciteren op een basisarts vacature?
Solliciteren als basisarts is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!