docent nederlands worden

Als je docent Nederlands wilt worden dan is het belangrijk dat je je hbo-diploma docent Nederlands op zak hebt. Met dit diploma ben je tweedegraads docent en mag je lesgeven! Wil je ook aan de bovenbouw lesgeven, dan heb je nog een aanvullende master nodig die je aan de universiteit kan volgen. 

Wil je liever met hbo-studenten aan de slag? Dan ligt het aan de opleiding welke eisen worden gesteld om les te mogen geven. Denk aan een master of een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid.

Weet je nog niet of leraar zijn echt bij jou past? Neem dan eens een kijkje bij onder oriëntatietraject in het onderwijs. 

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in het onderwijs.

Het is best duidelijk: een docent Nederlands is iemand die het vak Nederlands geeft. Dit doe je meestal op een middelbare school, maar je kan ook aan de slag op bijvoorbeeld het mbo en hbo. Lesgeven in het voortgezet onderwijs doe je vooral aan kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Aan welke klassen je lesgeeft, ligt aan de onderwijsbevoegdheid die je hebt en de opleidingen die je hebt afgerond.

wat doet een docent nederlands?

Als docent Nederlands ben je verantwoordelijk voor:

  • lesgeven

  • lessen voorbereiden

  • proefwerken maken en nakijken

  • leerlingen begeleiden

Wil je weten wat je gaat verdienen als docent Nederlands? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Ga je aan de slag als docent Nederlands op een middelbare school? Dan staat je salaris volgens de cao voortgezet onderwijs vast. Overige arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld en je hebt lekker veel vakantiedagen, net zoals je leerlingen!

Niet alleen je leerlingen groeien door naar een volgende klas. Jij als docent hebt ook veel doorgroeimogelijkheden. Een mogelijkheid is om je eerstegraads bevoegdheid te halen en les te gaan geven aan bovenbouwklassen. Heb je daarnaast nog veel interesse om andere vakken te geven? Denk dan eens aan:

Ben je klaar voor meer verantwoordelijkheden en wil je een invloedrijke rol vervullen binnen het onderwijs? Dan kan je functies als mentor, coördinator, conrector en rector ook overwegen!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

In het onderwijs zijn er allerlei docenten Nederlands die op verschillende scholen en niveaus lesgeven. Er zijn meerdere soorten docenten Nederlands. Een paar voorbeelden zijn:

  • tweedegraads docenten: leraren die een hbo-opleiding tot leraar Nederlands hebben afgerond mogen onder andere op het vmbo, beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs lesgeven. Heb je deze bevoegdheid op zak? Dan is er keuze genoeg!

  • eerstegraads docenten: heb je het gevoel nog niet uitgeleerd te zijn? Dan kan je ervoor kiezen om een masteropleiding te volgen en een eerstegraads bevoegdheid te halen. Hiermee mag je aan iedereen op de middelbare school lesgeven. Dus ook aan de bovenbouw van het havo en vwo!

  • hbo-docent Nederlands: liever nóg dieper op de Nederlandse taal ingaan? Dat kan op het hbo! Hier mag je zelfs lesgeven zonder onderwijsbevoegdheid. Het is wel nodig om je Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid te hebben

  • universitair docent Nederlands: wil je echt tot het uiterste gaan en bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over de Nederlandse taal? Dan kan je voor een functie als universitair docent gaan. Hier heb je zelf een universitair diploma en een PhD voor nodig. Dit houdt in dat je gepromoveerd bent en jezelf doctor mag noemen

Wat is een bijzin, hoe vind je het meewerkend voorwerp in de zin en hoe schrijf je een goede uiteenzetting? Met jouw kennis en passie weten je leerlingen deze vragen binnen de kortste keren te beantwoorden. Wat kan je verwachten als je gaat werken als docent Nederlands? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als docent nederlands

Als docent Nederlands sta je voor de klas, geef je huiswerk op en kijk je dit vervolgens samen met je leerlingen na. Maar dit is natuurlijk niet het enige dat je doet. De volgende taken horen bij je beroep:

lessen voorbereiden en geven

Ga je naar school zonder enige voorbereiding, dan heb je niks te doen. Voordat je week begint, heb jij je eerste lessen al voorbereid en weet je wat je wilt gaan behandelen. Dit doe je aan de hand van de verplichte lesstof, maar ook vanuit je eigen inzichten.

toetsen maken en nakijken

De kennis die je overdraagt moet ook getoetst worden. Voor jou en je leerlingen een spannend moment! Je weet welke stof je hebt behandeld en maakt hierover een proefwerk. Dit proefwerk maak je zelfstandig of samen met andere docenten Nederlands. Vervolgens is het je taak om deze na te kijken en je leerlingen cijfers te geven

surveilleren

Iedereen heeft het meegemaakt: tafels uit elkaar en niet spieken! Dit wordt niet altijd nageleefd. Daarom zit je tijdens proefwerken in de klas en houd je een oogje in het zeil voor leerlingen die stiekem proberen te spieken. Daarnaast is dit moment ook perfect om andere lessen voor te bereiden of toetsen van andere klassen na te kijken

vertrouwenspersoon zijn

Een goede docent geeft niet alleen maar les en gaat weer weg. Nee, je bent ook een aanspreekpunt voor je leerlingen. Misschien ben jij wel de persoon waarbij zij zich veilig voelen en vertrouwen ze je met hun problemen. Jij weet altijd wat te zeggen en te doen waardoor je een vertrouwenspersoon bent voor velen

vergaderen

Je bent natuurlijk niet de enige die lesgeeft. Samen met andere collega’s ben je verantwoordelijk voor het lespakket van je leerlingen. Hun voortgang wordt een paar keer per jaar besproken. Zo weet je wie extra begeleiding of een extra zetje in de juiste richting nodig heeft 

wie zijn je collega’s?

Er zijn niet alleen veel leerlingen op school. Je hebt ook heel wat collega’s. Je werkt veel samen met andere docenten Nederlands om lesstof en toetsen te bespreken. En uiteraard heb je ook veel contact met docenten die andere vakken geven, zoals aardrijkskunde, wiskunde en economie. En is het tijd voor pauze? Dan kan je lekker achterover leunen in de docentenkamer. Daar kom je even tot rust en babbel je fijn met je collega’s. Naast andere docenten kom je ook de rector, baliemedewerkers, conciërges, bibliothecaresse en roostermakers dagelijks tegen.

je werkplek in de klas

Je voelt je als een vis in het water wanneer je lesgeeft op een school. Je staat dagelijks voor een groep leerlingen en geeft uitleg over verschillende zaken van de Nederlandse taal. Na elk lesuur wacht je op een nieuwe klas op of verplaats je je naar een ander lokaal. Je verricht ook werk achter je bureau en houdt vergaderingen bij collega’s op kantoor. Eigenlijk is het hele schoolgebouw je werkplek en krijg je door het vele lopen lekker veel beweging!

de werktijden van een docent nederlands

Je werktijden zijn regelmatig en vinden vooral overdag plaats. Lesgeven doe je meestal tussen half negen in de ochtend tot vier uur ‘s middags. Tijdens de lessen heb je tijd om bijvoorbeeld andere lessen voor te bereiden of cijfers in te voeren. Na schooltijd ga je hiermee verder. Ook woon je af en toe ‘s avonds vergaderingen bij of doe je mee aan een schoolactiviteit. 

De weekenden ben je over het algemeen gewoon vrij, net als de schoolvakanties.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Niet iedereen is in de wieg gelegd om leraar te worden. Er zijn een aantal belangrijke competenties en eigenschappen die iedere docent nodig heeft. Hier volgen de belangrijkste:

  • motiveren

Soms zijn er leerlingen die niet goed zijn in je vak en lage cijfers halen. Zij zijn verantwoordelijk om hun best te doen en jij om hen te motiveren. Je weet precies de dingen te zeggen waardoor zij weer hoop krijgen, de materie goed snappen en uiteindelijk betere cijfers halen!

  • presenteren

Om goed les te geven, moet je goed presenteren. Je houding, dingen die je zegt en hulpmiddelen die je gebruikt zijn belangrijk wanneer je voor de klas staat. Met een zelfverzekerde houding en goede voorbereiding kom je al een heel eind!

  • oprecht zijn

Je brengt kinderen kennis bij van het Nederlands en bouwt gedurende het schooljaar een sterke band met hen op. Zonder oprecht en geïnteresseerd te zijn in je leerlingen is het moeilijk om een baan als leraar te behouden. Voor jou is dit natuurlijk gesneden koek, want je houdt van kinderen en staat altijd voor ze klaar!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op minimaal 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als docent Nederlands via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over docenten Nederlands

  • wat doet een docent nederlands?

    Een docent Nederlands geeft het vak Nederlands op vooral middelbare scholen. Naast lesgeven, bereid je die voor, maak je proefwerken, kijk je die na en begeleid je je leerlingen. Meer weten? Lees het hier!

  • wat verdien je gemiddeld als docent nederlands?

    Gemiddeld ga je maandelijks zo’n 3.908 euro bruto verdienen. Dat betekent dat je in een fulltime functie 50.647 euro bruto per jaar verdient. Je uiteindelijke salaris zal aan de hand van de cao voortgezet onderwijs worden vastgesteld. Nieuwsgierig naar deze baan? Lees dan dit artikel!

  • ervaring nodig voor docent nederlands?

    Ervaring krijg je door te doen. Tijdens een opleiding tot docent Nederlands ga je al snel stage lopen en sta je in je derde jaar al voor de klas. Ervaring heb je dus altijd al! Benieuwd naar deze functie? Lees er hier meer over!

  • hoe moet ik solliciteren op een docent nederlands vacature?

    Solliciteren als docent Nederlands is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatiebrief op. Lees hier meer over docent Nederlands.

  • hoe lang duurt een opleiding tot docent nederlands?

    Om tweedegraads docent Nederlands te worden, moet je een 4-jarige hbo-opleiding volgen. Wil je aan de slag als eerstegraads docent? Dan heb je een master nodig die vaak deeltijd is te volgen. Deze duurt dan tussen de een en drie jaar. Als je wilt lesgeven op het hbo dan is een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid nodig. En wil je lesgeven aan de universiteit, dan heb je een wo-diploma en een PhD nodig. Wil je meer informatie over deze baan? Lees dan dit artikel!

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een docent rekenen baan?

    Als je aan de slag gaat met een baan als docent rekenen word je steeds beter in lesgeven! Verder heb je om docent rekenen te worden vakinhoudelijk inzicht nodig, moet je het goed kunnen uitleggen en is het belangrijk dat je je op je plek voelt voor de klas. Wil je meer weten over wat werken als docent rekenen precies inhoudt? Je leest er alles over op deze pagina.