docenten biologie vacatures
Docent biologie
Weet jij alles over het menselijk lichaam en ben jij erg geïnteresseerd in planten en dieren? Leg jij leerlingen graag biologische termen en begrippen uit? En wil je leerlingen de werking van alles wat leeft meegeven? Solliciteer dan op onze vacature voor docent biologie!Als docent biologie leer leerlingen anders te kijken en na te denken over de natuur als werkterrein. Je inspireert ...
bekijk vacature
docent biologie
Ben je een echte levensvorm-liefhebber die moeiteloos het verschil tussen prokaryoten en eukaryoten uitlegt? Heb je het DNA om onze leerlingen op een inspirerende manier kennis te laten maken met alles wat leeft, ademt en groeit? Lees dan verder!Wij zoeken per direct bij een gezellige school in IJmuiden een docent biologie. Het gaat om een tijdelijke vacature tot aan de kerstvakantie ...
bekijk vacature
Docent biologie, randstad uitzendbureau
Heb jij altijd al een fascinatie gehad voor de diversiteit van het menselijk leven, het plantenrijk en het dierenrijk? Ben je gepassioneerd om leerlingen de diepgaande mysteries van alles wat leeft uit te leggen? Dan is onze vacature voor docent biologie misschien wel iets voor jou!Als docent biologie speel je een cruciale rol in het aanscherpen van het perspectief van leerlingen ...
bekijk vacature
Als docent biologie geef je uiteraard biologieles op een middelbare school. Dat kan op alle niveaus, van vmbo-basis tot het gymnasium. Je legt je leerlingen tijdens de les alles uit over verschillende onderwerpen die met biologie te maken hebben, van de werking van het menselijk lichaam tot het fotosyntheseproces in de plant.
wat doet een docent biologie?
Als docent biologie geef je natuurlijk niet alleen les. Er komt veel meer kijken bij het werken als leraar. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:
-
lessen goed voorbereiden
-
toetsen en werkstukken nakijken
-
leerlingen begeleiden
-
met andere biologieleraren lesmethoden bespreken
-
docentenvergaderingen bijwonen
-
oudergesprekken voeren
Wil je weten wat je gaat verdienen als docent biologie? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als je via ons aan de slag gaat als leraar biologie op een middelbare school, valt je baan onder de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Je salaris wordt dus volgens deze cao bepaald. Ook je andere arbeidsvoorwaarden zijn zo prima geregeld. En mooi meegenomen: als docent heb je natuurlijk veel vakantiedagen.
Als docent op een middelbare school heb je veel mogelijkheden om door te groeien. Vooral als je lesgeeft op eerstegraads niveau. Je krijgt ieder jaar salarisverhoging als je je werk goed doet. En je kan ook doorgroeien tot conrector, afdelingsleider of uiteindelijk rector!
Sommige leraren geven les in meerdere vakken op de middelbare school. Heb jij nog verborgen talenten en vind je het leuk om je bij te laten scholen? Misschien zijn deze functies dan ook wel wat voor jou:
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Op de middelbare school werken twee soorten leraren: docenten met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en docenten met een tweedegraads bevoegdheid. Welke onderwijsbevoegdheid je krijgt, hangt af van je opleiding. Dit is het verschil tussen een eerstegraads en een tweedegraads bevoegdheid:
-
tweedegraads onderwijsbevoegdheid: met een tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs mag je lesgeven op het vmbo, in het beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. Je haalt deze tweedegraads bevoegdheid met de lerarenopleiding aan een hogeschool
-
eerstegraads onderwijsbevoegdheid: als docent met een eerstegraads bevoegdheid mag je aan dezelfde leerlingen lesgeven als een docent met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Daarnaast mag je met een eerstegraads bevoegdheid ook lesgeven aan de bovenbouwklassen op de havo en het vwo. Daarvoor moet je wel een opleiding tot eerstegraads docent hebben gevolgd. Dit kan aan een hogeschool of universiteit
Als docent biologie breng jij elke dag je passie voor de natuur én je kennis over al wat leeft over op je leerlingen. Of het nou gaat om de evolutietheorie, de onderdelen van een cel of alle verschillende plantensoorten, jij weet er alles van. Komen je leerlingen met vragen, dan heb jij snel je antwoord klaar! Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als docent biologie? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als docent biologie
De belangrijkste taak van een docent biologie? Biologieles geven natuurlijk. Het leuke aan werken als docent biologie is dat je niet alleen maar voor de klas staat en iets uitlegt. Je brengt het ook meteen in de praktijk! Bijvoorbeeld door je leerlingen door een microscoop te laten kijken, een experiment uit te laten voeren in een petrischaaltje of samen iets te ontleden. Dat maakt je werk afwisselend!
En verder zijn deze taken ook belangrijk bij een baan als biologieleraar:
-
lessen voorbereiden
Een leerzame biologieles begint bij een goede voorbereiding. Daarom beginnen alle lessen achter jouw bureau. Je denkt de structuur van je lessen uit, neemt de verplichte stof erin op en zorgt natuurlijk ook voor een interactief onderdeel. Zo blijven je lessen boeiend én leerzaam voor je leerlingen.
-
toetsen nakijken
Je leerlingen ontkomen er niet aan: de lesstof moet natuurlijk ook getoetst worden. Als leraar biologie is het dan ook jouw taak om de proefwerken af te nemen én na te kijken. Je kijkt de toetsen meestal na schooltijd na. Maar je staat als docent niet elk lesuur voor de klas. Dus de uren dat je geen les geeft kan je ook gebruiken om toetsen na te kijken.
-
leerlingen begeleiden
Het werk van een biologiedocent stopt niet wanneer de les voorbij is. Naast het voorbereiden van lessen en het nakijken van proefwerken, begeleid je je leerlingen ook. Bijvoorbeeld bij projecten, of als mentor van je eigen klas. Je laat zien dat je er voor iedereen bent en bouwt zo ook een persoonlijke band met je leerlingen op. Bij jou kunnen ze altijd terecht!
wie zijn je collega’s?
Als docent biologie ga je aan de slag in het onderwijs. Daar werk je samen met een heleboel collega-docenten, die de andere vakken op de middelbare school verzorgen. Veel leerlingen die voor het vak biologie kiezen, hebben ook natuurkunde en scheikunde in hun profiel of vakkenpakket. Je stemt de lesstof dus af met de docent nask.
En je overlegt ook met de andere leraren over de voortgang van jullie leerlingen, bijvoorbeeld met de docent economie, de docent Duits, de docent Nederlands, de docent Engels en de docent wiskunde. Samen zorgen jullie dat alle leerlingen zo goed mogelijk worden klaargestoomd voor hun vervolgopleiding.
Als leraar op een middelbare school krijg je daarnaast ook te maken met ander onderwijspersoneel. Bijvoorbeeld met de directeur, de conciërges, de roostermakers, het afdelingshoofd en de onderwijsondersteuner.
je werkplek: werken op een middelbare school
Als docent biologie werk je natuurlijk op een middelbare school. Daar bevind je je een groot deel van de dag bij het digibord, waar je lesgeeft aan je leerlingen. Wanneer je leerlingen zelfstandig aan het werk zijn, kijk je alvast wat toetsen na of bereid je het volgende deel van de les voor.
Heb je een vrij uur? Dan zit je vaak in de lerarenkamer voor een kopje koffie met je collega’s. Sommige leraren hebben een eigen kamer of kantoortje. Heb je geluk en is dat bij jou het geval? Dan zit je daar tussen de lessen ook vaak om vast wat voorbereidend werk te doen.
Er is altijd wel een middelbare school bij jou in de buurt waar ze staan te springen om goede docenten. Je hoeft dus waarschijnlijk niet ver te reizen naar je werk. Mooi meegenomen!
de werktijden van een docent biologie
De meeste lessen op de middelbare school vinden plaats tussen half negen ‘s ochtends en half vier ‘s middags. Maar dat betekent niet dat je werkdag halverwege de middag is afgelopen. Na schooltijd blijf je vaak op school om toetsen na te kijken, vergaderingen bij te wonen en trainingen te volgen. Vaak kan je het administratieve werk buiten de lessen om ook lekker vanaf de bank doen in je eigen huis.
Er zijn zowel parttime als fulltime functies voor een docent biologie. En ook mooi: je bent als docent biologie, net als je leerlingen, lekker vrij tijdens de schoolvakanties.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Welke opleiding je nodig hebt om docent biologie te worden, hangt af van of je eerstegraads of tweedegraads docent wilt worden. Een opleiding tot tweedegraads docent biologie volg je aan een hogeschool. Deze opleiding duurt vier jaar wanneer je hem in voltijd volgt.
Wil je ook biologieles geven aan de bovenbouw van de havo en het vwo? Ga dan voor een masteropleiding tot eerstegraads docent. Dit is een vervolg op de lerarenopleiding voor de tweedegraads bevoegdheid. Deze extra opleiding volg je meestal in deeltijd en duurt twee tot drie jaar. En om een goede biologieleraar te worden heb je natuurlijk ook praktijkervaring nodig. Daarom doe je die tijdens je studie meteen op!
omscholen tot docent
Wil jij je laten omscholen tot docent? Kijk dan ook eens naar onze opleidingen binnen het onderwijs. Samen zorgen we dat je snel je tweede bevoegdheid haalt.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
Je belangrijkste competentie als biologiedocent? Dat is natuurlijk dat je de lesstof goed kan uitleggen aan je leerlingen. Een goede docent is duidelijk en vertaalt zelfs de moeilijkste theorie naar een verhaal dat leerlingen snel begrijpen. En verder zijn dit ook belangrijke eigenschappen voor een biologiedocent:
-
geduld: al moet je tien keer uitleggen hoe de evolutietheorie precies in elkaar steekt, jij gaat er iedere keer weer voor. En met hetzelfde enthousiasme als de allereerste keer! Zo weten je leerlingen dat ze altijd op jou kunnen rekenen
-
leiderschap: een goede docent staat vol zelfvertrouwen voor de klas. Je leerlingen rekenen op je vanwege je natuurlijke uitstraling. Jij weet hoe je een klas ademloos aan het luisteren krijgt
-
inhoudelijke kennis: als docent biologie ben je naast de terugkerende onderwerpen ook op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen binnen je vakgebied. Zo bied je je leerlingen afwisselende leerstof aan én kan je iedere vraag beantwoorden
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als docent biologie via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over docenten biologie
-
wat doet een docent biologie?
Een docent biologie geeft de biologieles op een middelbare school. Als biologieleraar geef je les aan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar met biologie in hun vakkenpakket. Dat kan in de onderbouw zijn, maar ook in de bovenbouw. En op alle niveaus, van vmbo tot vwo! Lees alles over wat een baan als biologiedocent precies inhoudt op deze pagina.
-
wat verdien je gemiddeld als docent biologie?
Wat je precies gaat verdienen als docent biologie hangt af van je ervaring en van of je als eerstegraads of tweedegraads docent aan de slag gaat. Een eerstegraads docent verdient gemiddeld bijna 3.700 euro per maand op basis van een 40-urige werkweek. Het gemiddelde salaris van een tweedegraads docent biologie zit daar iets onder: gemiddeld 3.400 euro per maand als je fulltime werkt. Meer weten over werken als biologieleraar? Je leest er alles over op deze pagina!
-
heb je ervaring nodig voor een baan als docent biologie?
Om docent biologie te kunnen worden heb je naast vakinhoudelijke kennis ook praktijkervaring nodig. Gelukkig doe je die ervaring meestal al op tijdens je studie. Meer weten over wat er nodig is om aan de slag te kunnen als biologieleraar? Je vindt alle informatie hier, lees snel verder!
-
waarom is het leuk om te werken als docent biologie?
Geen baan die meer voldoening geeft dan een functie als leraar. In het onderwijs draag je direct iets bij aan de samenleving: jij zorgt dat je leerlingen goed voorbereid aan hun volwassen leven beginnen! Die voldoening zorgt ervoor dat jij iedere dag weer met plezier naar je werk gaat. Lees hier alles over je taken en verantwoordelijkheden als biologiedocent en kijk wat er nodig is om aan de slag te gaan als leraar biologie.
-
hoe moet ik solliciteren op een docent biologie vacature?
Solliciteren voor een baan als docent biologie is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!
-
welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als docent biologie?
Om biologieleraar te worden heb je natuurlijk de juiste opleiding nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste competenties hebt. Naast goede inhoudelijke vakkennis heb je als docent geduld nodig om de lesstof goed uit te leggen. Ook is een natuurlijk gevoel voor leiderschap wel zo fijn om te hebben als je aan de slag wilt als docent. Meer weten over wat een baan als docent biologie zoal inhoudt? Lees er hier alles over!
-
hoe lang duurt een opleiding tot docent biologie?
Om tweedegraads biologiedocent te worden volg je een opleiding aan de hogeschool. Deze opleiding duurt vier jaar als je hem in voltijd volgt. Wil je liever een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen? Dan volg je daarna nog een masteropleiding. Deze duurt twee tot drie jaar in deeltijd. Meer weten over wat er nodig is om biologieleraar te worden? Lees er alles over op deze pagina.