Een docent Engels is iemand die de les Engels geeft op de middelbare school. Je bent uiteraard met taal bezig, maar je geeft de leerlingen ook informatie mee over de Engelse cultuur. Vind je het interessant om de leerlingen ook over de Amerikaanse, Australische of Nieuw-Zeelandse cultuur te leren? Dan kan dat!

wat doet een docent engels?

Als docent Engels in het voortgezet onderwijs geef je natuurlijk het vak Engels. Je staat vooral voor een klas met leerlingen die tussen de 12 en 18 jaar zijn. Je leert hen de Engelse grammatica, spelling, uitspraak en helpt daarnaast ook het luistervermogen te verbeteren. 

Met een hbo-opleiding tot docent Engels op zak ga je meestal op een middelbare school werken waar je niet alleen lessen voorbereidt en geeft, toetsen maakt en nakijkt, maar ook als een vertrouwenspersoon te werk gaat waar leerlingen altijd bij terecht kunnen.

Wil je weten wat je gaat verdienen als docent Engels? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Goed nieuws! Als je docent Engels bent op een middelbare school val je onder de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Hierin staat duidelijk wat je salaris is en hoe dit per jaar wordt verhoogt. Daarnaast zijn er ook nog eens goede arbeidsvoorwaarden aan verbonden.

Doorgroeimogelijkheden zijn er genoeg! Als starter begin je als tweedegraads docent Engels en met een extra masteropleiding kan je als eerstegraads docent aan de slag. Je mag dan ook aan de bovenbouwleerlingen van havo en vwo lesgeven. Om les te geven op het hbo heb je geen onderwijsbevoegdheid nodig. Je moet wel bereid zijn om een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid te halen. Wil je graag lesgeven op de universiteit, dan heb je een universitair diploma en een doctoraat nodig.

Heb je het naar je zin in het voortgezet onderwijs en wil je meer uitdaging en verantwoordelijkheid? Denk dan eens aan functies als mentor, coördinator, conrector of uiteindelijke zelfs rector van de school!

Is lesgeven echt je passie en wil je je kennis uitbreiden en overdragen? Dan kan je er ook voor kiezen om aan de slag te gaan als:

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als docent kan je op veel plekken lesgeven. Waar je dit mag doen en aan wie ligt aan je opleidingsachtergrond. Hieronder staan een aantal verschillende soorten docenten uitgelicht:

  • tweedegraads docent: met een hbo-diploma docent Engels ben je klaar om les te geven op het vmbo, in het beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. De keuze is aan jou!

  • eerstegraads docent: wil je meer uitdaging en ben je klaar om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo en vwo? Ga dan voor een masteropleiding! Breid je kennis uit en krijg een extra onderwijsbevoegdheid, zodat je iedereen op het voortgezet onderwijs mag lesgeven

  • docent Engels hbo: dieper de stof in duiken en lesgeven aan studenten? Dit kan op hogescholen. En handig om te weten: je hebt geen onderwijsbevoegdheid nodig. Wel wordt verwacht dat je een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid hebt

  • docent Engels universiteit: aan de slag in de wetenschappelijke wereld kan natuurlijk ook! Met een universitair diploma en doctoraat op zak ben je klaar om studenten op universiteiten te onderwijzen!

Grammatica uitleggen, de uitspraak oefenen en klaarstaan voor je leerlingen. Dit is een greep uit het takenpakket van een docent Engels. Wat kan je verwachten als je gaat werken als docent Engels? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als docent engels

Engels is je passie waardoor je met veel enthousiasme middelbare scholieren de Engelse taal leert. Dit doe je met behulp van studieboeken en ander lesmateriaal als boeken en films. Hieronder staan nog een aantal taken die van belang zijn bij een baan als docent Engels:

  • lessen voorbereiden en geven

Als docent Engels breng je natuurlijk veel tijd door met je leerlingen en bouw je aan een ijzersterke band! Om zoveel mogelijk kennis over te dragen van het Engels, is het belangrijk dat je je lessen goed voorbereidt. Je weet wat je gaat behandelen en hoe. Zo sta je elke dag zelfverzekerd les te geven

  • huiswerk opgeven en nakijken

Je leerlingen zijn misschien minder blij hiermee, maar toch hoort huiswerk bij het schoolleven. Na de les geef je daarom huiswerk mee en kijk je dat gezamenlijk tijdens de les na. Zo leert iedereen en weet je wie er nog moeite heeft met bepaalde onderdelen

  • proefwerken maken en nakijken

Om erachter te komen of je leerlingen alle kennis die jij ze geeft goed hebben onthouden, is het tijd om proefwerken op te stellen. Deze maak jij zelf of met je collega’s. Tijdens de toetsen surveilleer je en je kijkt alles na afloop na

  • oudergesprekken voeren

Ouders van leerlingen willen graag weten hoe het met hun kind op school gaat. Wanneer er ouderavonden zijn, ben je van de partij en ontmoet je de ouders van je leerlingen. Soms zijn dit moeilijke gesprekken, bijvoorbeeld wanneer er iemand is die veel moeite heeft met Engels. Tijdens dit gesprek bespreek je daarom wat je gaat doen om te helpen. 

vertrouwenspersoon zijn

Hoe langer je lesgeeft aan een klas, hoe krachtiger de band tussen jullie wordt. Het kan daarom voorkomen dat er leerlingen naar je toe komen met vragen die ze alleen aan jou durven te stellen. Je bent een vertrouwenspersoon en kan goed luisteren en advies geven. Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is dan dat iemand loslaat? Dan is het je taak om dit op tijd op te merken.

wie zijn je collega’s?

Docent Engels is een beroep waar je sociale kant goed van pas komt. Je stemt namelijk de lessen af met andere leraren Engels van de school. Samen bespreken jullie hoe de toetsen eruit komen te zien en wat er precies van de lesstof behandeld wordt. Zo krijgt iedere klas dezelfde lessen.

Je leerlingen volgen natuurlijk niet alleen Engels op school, maar ook bijvoorbeeld biologie, wiskunde en Duits. Samen met de andere docenten bespreek je hoe de leerlingen ervoor staan en drink je ook een gezellig kopje koffie met hen tijdens de pauze. Conciërges, receptiemedewerkers, roostermakers en de medewerkers van de bibliotheek zie je natuurlijk ook dagelijks op school!

je werkplek in de klas

Met een krijtje of een whiteboard pen in de hand, geef je elke dag les aan een volle klas. Zijn je leerlingen een toets aan het maken? Dan kan je lekker achter het bureau zelf nog aan het werk. Na 50 minuten is de les voorbij en wacht je op de volgende klas of loop je naar het volgende lokaal om een nieuwe groep leerlingen op te wachten. 

Het is ook mogelijk dat je ergens anders Engels geeft. Denk aan bij mensen thuis, online of in een gebouw waar huiswerkbegeleiding wordt gegeven.

de werktijden van een docent engels

Ga je aan de slag als leraar Engels? Dan sta je de meeste ochtenden om half negen fris en fruitig voor de klas. Je geeft (afhankelijk van je uurrooster) tot in de middag les en rondt daarna de dag af met de laatste taken die je hebt. De avonden heb je vrij, maar je kan ervoor kiezen om dan lessen voor te bereiden. Dit ligt helemaal aan je eigen planning waar je heel vrij in bent. 

En niet geheel onbelangrijk: je hebt alle schoolvakanties vrij! 
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om docent Engels te worden op een middelbare school heb je een hbo-diploma docent Engels nodig. Deze opleiding duurt gemiddeld vier jaar waarna je als tweedegraads leraar aan de onderbouw mag lesgeven. 

Je horizon verbreden? Volg dan een extra masteropleiding voor een eerstegraads bevoegdheid. Je mag dan aan de bovenbouw van havo en vwo lesgeven! Keuze is er genoeg, ook als je in een langere tijd of juist kortere tijd je opleiding wilt afronden. Bespreek dit goed met je gekozen onderwijsinstelling.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Docent Engels word je niet zomaar! Je hebt al sterke eigenschappen die je helpen om je baan goed uit te voeren. Je bent sociaal en kan goed presenteren. Welke competenties je daarnaast nog bezit, zijn de volgende:

  • leiderschap

Voor de klas sta je met veel zelfvertrouwen les te geven. Je leerlingen zien je als hun voorbeeld waardoor het belangrijk is dat je een positieve uitstraling hebt. Ontstaat er een situatie waarin er een discussie ontstaat tussen leerlingen? Dan kan je dit goed oplossen. Is het nodig om strenger op te treden, dan draai je daar je hand niet voor om! Via GoodHabitz volg je gratis trainingen met je Randstad-profiel om deze competentie verder te ontwikkelen!

  • geduld

Je motto als leraar is: domme vragen bestaan niet. Stellen je leerlingen dezelfde vraag telkens opnieuw omdat ze iets maar niet begrijpen, dan is dat geen probleem. Je hebt het geduld en de creativiteit om diezelfde vraag steeds op een andere manier te beantwoorden waardoor iedereen alles uiteindelijk begrijpt.

  • inlevingsvermogen

Je bent een kei in luisteren en weet goed hoe je je inleeft in de wereld van je leerlingen. Hierdoor geef je het beste advies en vind je samen met een leerling die een probleem heeft altijd een oplossing!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op minimaal 25 vakantiedagen krijg je van ons;

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als docent Engels via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over docenten engels

  • wat doet een docent engels?

    Als docent Engels werk je onder andere op een middelbare school en geef je Engels aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Je behandelt de Engelse grammatica, spelling, uitspraak en het luistervermogen. Lees hier meer over een baan als docent Engels.

  • wat verdien je gemiddeld als docent engels?

    Gemiddeld verdien je 3.946 euro bruto per maand als je fulltime als eerstegraads docent Engels aan de slag gaat. Per jaar is dat ongeveer 51.140 euro bruto. Ga je als flexwerker aan de slag, dan verdien je ongeveer 22,78 euro per uur. Nieuwsgierig naar een baan als docent Engels? Lees dan deze pagina!

  • hoe lang duurt een opleiding tot docent engels?

    Een voltijdse hbo-opleiding tot tweedegraads docent Engels duurt vier jaar. Om je eerstegraads onderwijsbevoegdheid te halen, heb je een master nodig die ongeveer 2 tot 3 jaar duurt. Het is mogelijk om de master deeltijd te volgen naast je baan. Meer weten over een baan als leraar Engels? Bekijk deze pagina!

  • waarom is het leuk om te werken als docent engels?

    Het leuke aan werken als docent Engels is de energie die je krijgt van je leerlingen. Je draagt bij aan de ontwikkeling van jongeren en bereidt hen voor op het volwassen leven. Krijg je energie van presenteren, mensen Engels leren en vind je het leuk om jongeren tussen de 12 en 18 les te geven? Lees dan hier meer over een baan als docent Engels.

  • hoe moet ik solliciteren op een docent engels vacature?

    Solliciteren als docent Engels is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!