wat doet een helpende precies?

Als helpende ondersteun je cliënten bij de persoonlijke verzorging, wonen en welzijn. Je zorgt ervoor dat cliënten zich veilig voelen en je helpt ze bij algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals het uit bed halen van de cliënt, wassen, aankleden en eten. Naast het contact houden met mantelzorgers en collega’s, ben je er ook voor de gezelligheid. Zo is een praatje maken, wandelen of een spelletje spelen ook onderdeel van je werk als helpende.

hoe ziet de opleiding tot helpende eruit?

Om helpende te kunnen worden, volg je eerst het werk/leertraject tot zorgondersteuner. Wanneer er opleidingsplekken beschikbaar zijn ziet de opleiding er als volgt uit:

  • na je aanmelding nemen we contact met je op en doe je (zonder MBO2 diploma) een assessment om te zien of je het niveau van de opleiding aankunt en over de juiste competenties beschikt 

  • zodra je daarvoor slaagt, kijken we samen wanneer je start met de opleiding

  • je gaat direct aan de slag: je bent zo’n 3 dagen in de week aan het werk en dit zorgt ervoor dat je ook direct een inkomen hebt

  • één dag in de week ga je naar school en daarnaast besteed je ongeveer 8 uur aan zelfstudie. Opgeteld bij de werkdagen, ben je dus 40 uur wekelijks met deze opleiding bezig

  • hoe lang het traject duurt hangt af van waar je geplaatst wordt. We bespreken dit natuurlijk vantevoren met je

  • na afronding van het traject heb je een mooie opstap om helpende te worden

► voor deze opleidingen zijn de aanmeldingen niet altijd open op alle locaties. Je kan natuurlijk alsnog je interesse melden. Wij nemen altijd contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Let op! Deze opleiding is dus een voorschakeltraject om helpende te worden. Dit kan je na het voorschakeltraject bijv. vaak bij de werkgever zelf intern behalen. 

dit hebben we van je nodig

Dan moeten we natuurlijk ook nog wat zaken over jou weten. Hier is de checklist:

  • je kunt aangeven waarom de opleiding jou aanspreekt en waarom in je in de zorg wilt werken

  • je bent bereid om avond-, dag-, nacht- en weekenddiensten en tijdens vakanties te werken

  • je hoeft geen eigen bijdrage te betalen, maar je bent wel bereid om iedere week 40 uur (itotaal aan werken en opleiding) aan deze opleiding te besteden

wat krijg je van ons

  • werken en leren tegelijkertijd

  • persoonlijke begeleiding op maat

  • loongarantie tijdens de opleiding

persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding

Van begin tot eind word je begeleid door jouw opleidingsadviseur van de Randstad Vakschool. Tot je (vaak aan het einde van het traject) wordt overgenomen door de organisatie. Met de opleidingsadviseur bespreek je wat de voortgang en eventuele stuikelpunten. Ook kom je minimaal 3 keer per jaar samen met je opleidingsadviseur, docent van de studie en praktijkondersteuner op de werkvloer. Samen bespreken jullie hoe het gaat en waar je eventueel nog extra hulp of ondersteuning nodig hebt. Verder staat de opleidingsadviseur voor je klaar waar nodig.

aanmelden

Momenteel hebben we geen beschikbare plaatsen voor deze opleiding! We zullen deze pagina updaten wanneer er wél weer een opleidingstraject beschikbaar is. 

werken in de kinderopvang

Wil je graag iets anders en heb je passie voor het werken met kinderen? We bieden door heel Nederland BBL-trajecten aan voor een carrière als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Meer weten? Lees dan snel verder over werken en leren in de kinderopvang. 

veelgestelde vragen over de opleiding helpende

  • hoe lang duurt de opleiding tot helpende?

    De opleiding (werken en leren) tot helpende duurt ongeveer twee tot drie maanden. Tijdens de opleiding ben je ook gewoon aan het werk en krijg je dus direct betaald. Wel zo fijn! Per werkplek kan de duur net iets anders zijn, maar je kunt dus rekening houden met een opleiding die snel is afgerond. 

  • is de opleiding tot helpende moeilijk?

    Nee, een opleiding tot helpende is niet moeilijk. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent en zin hebt om te starten in de zorg. 

  • wat verdient een helpende in opleiding?

    Als je start met de opleiding helpende in de zorg krijg je direct betaald. Dit komt omdat het om een werken- en leren traject gaat. Het salaris van een helpende ligt gemiddeld tussen de € 1.700 en € 2.500 per maand (o.b.v. fulltime), dus aan zoiets moet je denken. Best goed, toch?