De cijfers van TNO liegen er niet om: ruim 420.000 werkenden in Nederland hebben te maken met een beroepsziekte aan hun ‘bewegingsapparaat’: arm, nek, schouder, rug, knie of heup. Het gevolg - ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid - kost werkgevers en de maatschappij veel geld. 

Met de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ helpt de overheid werkgevers en werknemers gezonder te werken. 

wat is lichamelijke belasting precies?

2 op de 5 werkenden in Nederland verricht fysiek belastend werk. Zij doen lichamelijk zwaar werk, zoals  het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Hierdoor worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan. Mensen die risico lopen op fysieke overbelasting werken vooral in de bouw, industrie, land- en tuinbouw, vervoer en opslag, en de zorg. Met name de laatste groep heeft het, door corona, extra zwaar te verduren.

tip:

Check het Factsheet Lichamelijke Overbelasting voor meer informatie en handige tips. 

onderbelasting is ook belasting

Maar ook fysieke onderbelasting (oftewel: gebrek aan beweging) kan leiden tot gezondheidsschade. Dit is een risico voor mensen met een ‘zittend beroep’ - en dat zijn er best veel. Bijna de helft van de Nederlandse werkenden (46%) geeft aan, per werkdag, zes uur of meer te zitten. Nu door de coronacrisis heel veel mensen thuiswerken is het risico op klachten door een verkeerde werkhouding of te weinig beweging nog groter.

tip:

Even gaan staan of lopen: het is belangrijk om de beenspieren te blijven gebruiken. Kijk hier wat je nog meer kunt doen om langdurig zitten op het werk te voorkomen.

wat zijn de gevolgen van fysieke arbeidsbelasting?

Naast het persoonlijk leed voor je medewerkers die dit overkomt, zijn de gevolgen voor zowel werkgevers als de maatschappij groot. 

We zetten ze voor je op een rijtje:

  • bijna een half miljoen Nederlanders ervaren jaarlijks ernstige lichamelijke klachten door fysieke belasting op hun werk

  • klachten aan het bewegingsapparaat leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen

  • de kosten van dit werkgerelateerde verzuim bedragen per jaar ongeveer 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. 

voorkomen is beter dan genezen

Om werkgevers en werknemers bewust te maken van de risico’s van beroepsziekten door fysieke (over)belasting en het belang van preventie, is het ministerie van SZW gestart met een voorlichtingscampagne: Hoe TOP werk jij? 

De campagne zet in op de zogenoemde TOP-strategie. TOP staat voor de verschillende maatregelen die je kunt nemen om lichamelijke belasting in je bedrijf te voorkomen. Dat zijn:

  • technische maatregelen om de bron van lichamelijke belasting aan te pakken, zoals het gebruik van machines en hulpmiddelen

  • organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk

  • persoonsgebonden maatregelen: individuele oplossingen in overleg met je medewerkers om bijvoorbeeld hun fysieke werkhouding te verbeteren.

tip

De Toolbox Lichamelijke Belasting is een compacte en overzichtelijke set van goede en bruikbare gratis instrumenten die je, als werkgever, helpen bij het beoordelen en verminderen van de lichamelijke belasting.

wettelijke verplichting

Als werkgever ben je wettelijk verplicht te zorgen dat je medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Dat staat in de Arbowet. Je leest er alles over in de Werkpocket.