In de herfst- en wintermaanden schiet het ziekteverzuim vaak omhoog. Griep en verkoudheid verspreiden zich snel, zeker op de werkvloer waar medewerkers veel met elkaar in contact zijn. Als werkgever kun je virussen niet tegenhouden, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans op uitval te verkleinen. Een gezonde en vitale werkomgeving helpt niet alleen het verzuim te beperken, maar draagt ook bij aan het welzijn en de productiviteit van je medewerkers.

7 tips voor een gezonde werkvloer

  1. wees voorbereid op de griepperiode
  2. stimuleer hygiëne op de werkvloer
  3. ventileer de werkruimtes goed
  4. zorg voor een goede verzuimbegeleiding
  5. pas werktijden aan indien mogelijk
  6. stimuleer een gezonde levensstijl
  7. maak een duidelijk verzuimprotocol

1. wees voorbereid op de griepperiode

Kijk naar de ziekteverzuimcijfers van voorgaande jaren om te zien wat je kunt verwachten. Overweeg een back-upsysteem op te zetten: wie neemt taken over bij ziekte? Bied medewerkers de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen de griep, vooral als ze in risicogroepen vallen.

2. stimuleer hygiëne op de werkvloer

Bij frequent, relatief kortdurend verzuim blijken werknemers vaak de afweging te (kunnen) maken of zij zich wel of niet zullen ziek melden. In die gevallen kan een bonus of een andere arbeidsvoorwaardelijke maatregel de doorslag geven om niet ziek te melden. Bijvoorbeeld een geldbedrag of extra vakantiedagen bij een jaar zonder verzuim. In cao’s zijn steeds vaker dergelijke afspraken opgenomen, maar ook in een eigen arbeidsvoorwaardenregeling kan je prikkels vastleggen om het verzuim terug te dringen. Let er wel op dat je dit dan moet laten goedkeuren door de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging

3. ventileer de werkruimtes goed

Goede ventilatie vermindert de verspreiding van virussen. Laat ramen en deuren regelmatig openstaan om frisse lucht binnen te laten. Investeer eventueel in luchtreinigers voor gesloten kantoorruimtes. 

4. zorg voor een goede verzuimbegeleiding

Moedig medewerkers aan om thuis te blijven als ze ziek zijn, zodat ze goed kunnen herstellen en anderen niet besmetten. Houd contact met zieke medewerkers en bied ondersteuning waar nodig. Een kaartje of berichtje kan al helpen om betrokkenheid te tonen.

5. pas werktijden aan indien mogelijk

Medewerkers die met het openbaar vervoer reizen, lopen een groter risico op besmetting. Overweeg flexibele werktijden zodat ze buiten de spits kunnen reizen. Thuiswerken kan ook een optie zijn, afhankelijk van de functie en werkzaamheden.

6. stimuleer een gezonde levensstijl

Gezonde en fitte medewerkers zijn beter bestand tegen griep en andere ziektes. Bied gezonde maaltijden aan in de kantine, stimuleer beweging en bied bijvoorbeeld een sportvergoeding aan. Denk ook aan programma’s voor stoppen met roken of stressvermindering.

7. maak een duidelijk verzuimprotocol

Leg vast hoe medewerkers zich ziek moeten melden en welke ondersteuning ze kunnen verwachten. Zorg dat iedereen binnen het bedrijf op de hoogte is van deze afspraken. Communicatie hierover kan verzuim beter beheersbaar maken.

meer weten?

Met een goed beleid kun je ziekteverzuim beperken en je medewerkers gezond houden. Dit voorkomt niet alleen extra kosten, maar zorgt ook voor een prettige werksfeer en hogere productiviteit. Wil je meer weten over hoe je een gezonde werkvloer creëert? Kijk dan op arboportaal of op ons hr kenniscentrum voor aanvullende tips.