Een sollicitatie-mail komt qua opbouw overeen met een sollicitatiebrief. Je deelt de mail op in een introductie, een kern en een afsluiting. Zo’n opbouw helpt om te bepalen in welk deel je welke informatie verwerkt. Dit maakt je brief overzichtelijk en fijner om te lezen.
In de volgende alinea’s ontleden we de voorbeeldmail en vertellen we je hoe je je eigen introductie, kern en afsluiting schrijft.
dit zet je in de inleiding van je sollicitatie-mail
Je begint je mail natuurlijk eerst met een aanhef. Vaak staat de naam van degene die over de vacatures gaat onderaan de vacature, dus maak hier gebruik van. Zo richt je de mail direct aan de juiste persoon en toon je aan dat je oplettend bent.
Stem je aanhef af op het bedrijf waar je solliciteert. In het voorbeeld kiezen we voor een informele aanhef, maar je kan het natuurlijk ook formeler maken. Dit zijn enkele voorbeelden:
In je inleiding kun je kort vertellen waar je de vacature hebt gezien of hoe je het bedrijf kent. Doe dit zo origineel mogelijk en zorg dat jouw intro er echt uit springt. De kans dat je als enige solliciteert is klein, dus maak de lezer nieuwsgierig naar jouw verhaal.
dit zet je in de kern van je sollicitatie-mail
De kern van je sollicitatie-mail bevat drie onderwerpen of onderdelen. We leggen je per onderdeel uit welke informatie je beter wel en beter niet kan delen.
1. Persoonlijke informatie
Om de lezer een beeld te geven van jou als persoon, vertel je in de kern van je mail over je persoonlijkheid. Dit kunnen karaktereigenschappen zijn, maar ook hobby’s, dingen die je leuk vindt om te doen of je interesses. Deze informatie is soms nog belangrijker dan je kennis en ervaring. Alles valt namelijk te leren, maar je persoonlijkheid kun je niet veranderen. Als jij de lezer kan overtuigen dat je goed bij het bedrijf en het team past, sta je al 1-0 voor!
Treed bij het delen van persoonlijke informatie niet teveel in detail en bedenk welke informatie relevant is om te delen. Stel je solliciteert op een functie als accountant, dan is het niet belangrijk om te vertellen dat je een dierenvriend bent. Benoem in dat geval dat je in je vrije tijd blogs schrijft over beleggen. Bedenk welke eigenschappen of hobby's van pas komen in de functie waar je op solliciteert en bewaar de rest voor tijdens het teamuitje.
2. Informatie over je werkervaring en/of studie
Dit is hét moment om de lezer te overtuigen dat jij de juist kennis in huis hebt. Benoem welke verantwoordelijkheden je hebt in je huidige baan, wat jouw unieke bijdrage is binnen het bedrijf en welke prestaties je hebt geleverd. Bedenk ook hier welke informatie het meest relevant is en geef deze voorrang in je mail.
Heb je nog geen werkervaring? Denk dan aan wat je geleerd hebt tijdens je studie en hoe je deze kennis kan gebruiken in je nieuwe baan. Bijbaantjes, stages, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk tellen natuurlijk ook mee.
3. Argumenten waarom jij geschikt bent voor de functie
Nu ga je nog iets specifieker in op de functie en het bedrijf. Gebruik twee of drie argumenten die de lezer overtuigen waarom ze jou in het team willen. Hoe onderscheid je jezelf van andere kandidaten met dezelfde, of misschien wel meer ervaring en kennis? Vraag jezelf af waarom jij een aanwinst bent voor het team en schrijf dat overtuigend op.
zo sluit je een sollicitatie mail af
In de afsluiting van je mail benadruk je (nogmaals) het doel van je mail, namelijk uitgenodigd worden op gesprek. Ook verwijs je in de afsluiting van je mail naar eventuele bijlagen. Dit zijn enkele voorbeelden die je kan gebruiken:
-
Vriendelijk groet
-
Hartelijke groet
-
Met vriendelijke groet
-
Groetjes
Ook hier geldt dat je de afsluitende groet afstemt op het bedrijf waar je solliciteert. Vind je het lastig in te schatten hoe formeel het bedrijf is? Ga dan voor zekerheid en kies een meer formele variant.