kom alles te weten over focussen:
- wat is focus?
- wat maakt focus zo belangrijk op de werkvloer?
- zo ontwikkel je je focus
- functies waarbij focus belangrijk is
- zo toon je focus aan tijdens een sollicitatiegesprek
- zo help je anderen zich te ontwikkelen met gefocust werken
- gelijksoortige competenties
- wat is het verschil tussen focus en concentratie?
- neem contact op
- veelgestelde vragen over focus
wat is focus?
Iemand met een goede focus werkt heel geconcentreerd, laat zich niet afleiden en richt zijn of haar aandacht voor langere tijd op hetzelfde punt. Je spreekt van gefocust werken wanneer je jouw tijd heel gericht besteed aan een en dezelfde taak.
- Wil je weten of je al over deze competentie beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest
wat maakt focus zo belangrijk op de werkvloer?
Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je er voldoende aandacht aan besteedt. Of het nu gaat om patiënten verzorgen, kozijnen schilderen of financieel advies geven. Zonder focus of volledige aandacht kun je niet efficiënt werken, maak je sneller fouten en zal het eindresultaat minder goed zijn.
Door gefocust te werken haal je niet alleen het beste uit jezelf, maar kun je een taak ook vlotter én beter uitvoeren. Dit maakt focus een belangrijke competentie op de werkvloer.
zo ontwikkel je je focus
Vind je het lastig om te bepalen waar je je aandacht op moet richten? Of ben je snel afgeleid? Geen zorgen, want het bepalen en behouden van je concentratie is goed te ontwikkelen. Met de volgende 5 tips kun je direct gefocust aan de slag.
tip 1: werk doelgericht
Doelen stellen en opschrijven helpt je om je focus te bepalen. Hierbij is het belangrijk dat je je doelen zo concreet mogelijk maakt. Bedenk wat je wil bereiken, wanneer, hoe en waarom. Doelen stellen werkt motiverend, geeft betekenis en maakt je effectiever. Bovendien geeft het afstrepen een onwijs voldaan gevoel!
Meer weten over doelen stellen? In de gratis online training Doelgericht werken in je Randstad-account leer je de juiste technieken om je doelen te bereiken
tip 2: elimineer onnodige afleidingen
Niet toegeven aan afleidingen is de grootste uitdaging van gefocust werken. Door zoveel mogelijk potentiële afleidingen weg te nemen maak je het jezelf een stuk makkelijker. Zet de meldingen van je telefoon uit, zoek een rustige werkruimte op of ga niet bij een raam zitten als je daardoor minder geconcentreerd kan werken. Bedenk wat jouw grootste valkuilen zijn als het op afleidingen aankomt en elimineer ze voordat je er aan toe kan geven!
tip 3: wees realistisch
Hoe goed je focus ook is, op gegeven moment is je concentratie op. Wees daarom realistisch wanneer je een doel stelt en leg jezelf niet iets op dat onhaalbaar is. Dit werkt alleen maar demotiverend en maakt het lastiger om je focus te behouden.
tip 4: neem pauzes
Niks doen om je focus te ontwikkelen? Ja, dat lees je goed. Om je focus te behouden en verbeteren moet je af en toe pauzes nemen. Door jezelf een moment van ontspanning te gunnen, laad je je concentratie-batterij op en kun je vervolgens weer met volle focus aan de slag!
tip 5: heb zelfvertrouwen (en geduld!)
Het ontwikkelen van je focus heeft tijd nodig. Als je elke dag oefent met gefocust werken zul je er steeds beter in worden. Bovendien is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf en niet opgeeft wanneer het focussen een keer niet lukt. Zelfvertrouwen en geduld zijn belangrijke factoren om je focus te ontwikkelen.
functies waarbij gefocust werken belangrijk is
Eigenlijk is het bij elke functie belangrijk dat je gefocust kan werken, maar er zijn een aantal beroepen waarin deze competentie extra goed van pas komt. Ben je een ster in gefocust werken? Misschien kun je je dan focussen op een van deze functies:
- accountant: als accountant werk je de hele dag met cijfers en moet je je goed kunnen concentreren. Op basis van jouw berekeningen en adviezen worden namelijk belangrijke financiële beslissingen gemaakt. Een fout in de boekhouding of de jaarrekening kan je je dus niet veroorloven.
- arts: een arts maakt vaak lange dagen. Je houdt spreekuren, stelt diagnoses, schrijft medicijnen voor en registreert medische gegevens. Bij al deze werkzaamheden is het belangrijk dat je je aandacht erbij houdt. Het gaat tenslotte om mensenlevens!
- analist: als analist onderzoek en analyseer je data en resultaten. Je werkt aan complexe vraagstukken, zoals geldzaken, bedrijfsprocessen of fraudepraktijken. Een goede focus is nodig om de juiste analyses te maken en onderbouwde conclusies te trekken.
- lasser: de metalen die je als lasser bewerkt, zijn vaak groot. Je bent dus wel even bezig om alles aan elkaar vast te maken. Het vereist dus een behoorlijke dosis concentratievermogen om alles veilig en soepel uit te voeren.
► Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!
zo toon je focus aan tijdens een sollicitatiegesprek
Ga je solliciteren op een baan waarin gefocust werken een belangrijke competentie is? Dan wil je natuurlijk aan kunnen tonen dat het met jouw focus wel goed zit. Misschien heb je ervaring opgedaan met deze competentie in je vorige functie, maar blijkt dit niet direct uit je cv. In zo’n geval is het belangrijk om concrete voorbeelden te geven van projecten, taken of werkzaamheden waarbij je heel gefocust hebt gewerkt.
Vergeet ook niet om ervaringen met deze competentie tijdens je studie of in privé situaties toe te lichten. Ben je een echte studiebol en houd je van leren? Dan kun je je waarschijnlijk heel goed focussen. Of kan je uren gefocust werken aan een hobbyproject? Benoem deze voorbeelden dan vooral en overtuig je potentiële nieuwe werkgever van jouw ijzersterke focus!
zo help je anderen zich te ontwikkelen met gefocust werken
Heb jij al een ijzersterke focus? Focus je dan eens op anderen en help ze om deze competentie verder te ontwikkelen. Stel bijvoorbeeld samen met je collega een realistische to do lijst op en plan de werkzaamheden en doelen in. Of ga na welke afleidingen zijn of haar focus in de weg staan en pak deze aan.
Misschien zijn er nog meer dingen die jou helpen om gefocust te werken, die je met je collega’s of vrienden kan delen. Denk aan muziek luisteren of wandelen tijdens de lunchpauze.
- Benieuwd hoe je anderen nog meer kan helpen om focus te ontwikkelen? Bekijk dan onze vijf tips.
gelijksoortige competenties
Als je gefocust kan werken, dan heb je waarschijnlijk ook aanleg voor nauwkeurigheid. Een nauwkeurig persoon probeert taken zo goed en netjes mogelijk uit te voeren, zonder fouten te maken. Dit lukt natuurlijk niet zonder het volle aandacht te geven.
Iemand met een goed ontwikkelde focus kan vaak ook prima zelfstandig werken. Een zelfstandige collega doet zijn of haar werk zonder hulp van anderen, lost zelf problemen op, werkt efficiënt en is verantwoordelijk. Zelfstandigheid betekent niet alleen dat je weet waar je je op moet focussen en wanneer je dit moet doen, maar ook hoeveel aandacht de taak vereist om ‘m goed uit te voeren.
wat is het verschil tussen focus en concentratie?
De competenties gefocust werken en geconcentreerd werken gaan beide over aandacht, maar zijn toch verschillend. Focussen betekent dat je je aandacht ergens op richt, zoals een werkgerelateerde taak of een persoonlijk doel dat je wil behalen. Als je gefocust werkt, heb je iets voor ogen en besteed je daar je volle aandacht aan.
Concentratie gaat over je mentale capaciteit en de mate waarin je ergens aandacht aan besteed. Hoe beter je je kan concentreren, hoe meer aandacht je besteedt en hoe minder snel je afgeleid bent. Dit betekent echter niet dat je naar een duidelijk doel toewerkt.