Een assemblagemonteur zet producten in elkaar. Dat kunnen hele grote producten zijn zoals onderdelen van vrachtwagens of juist kleine producten zoals een koortsthermometer. Eén ding is zeker: voor een werkgever ben je een hele belangrijke schakel in het productieproces! Want zonder jouw werk geen eindproduct.
wat doet een assemblagemonteur?
Als assemblagemonteur ben je verantwoordelijk voor:
-
het monteren van een product
-
het testen van een product
-
het controleren van de kwaliteit
-
het vervangen van defecte onderdelen
-
het verzorgen van een schone en hygiënische werkomgeving
Wil je weten wat je gaat verdienen als assemblagemonteur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor assemblagemonteurs in de techniek. Bijvoorbeeld:
-
eerste assemblagemonteur: je houdt het productieproces goed in de gaten en snapt hoe de onderdelen als puzzelstukjes in elkaar vallen. Ook vind je het leuk om je collega’s aan te sturen en het overzicht te bewaren. Als eerste assemblagemonteur geef je namelijk leiding aan een team van zeven tot tien assemblagemonteurs
-
monteur: kom je er tijdens je werk achter dat je het installeren van machines en het oplossen van storingen eigenlijk het leukst vindt? Misschien is de functie van monteur dan wel iets voor jou! Je bent vindingrijk en in elk technisch probleem zie jij juist een uitdaging
-
operator: je vindt het leuk om aan de knoppen te zitten en te zorgen dat de machines van je werkplek blijven draaien. De technische installaties krijgen van jou zo meer aandacht dan wat de machines produceren. Groei door tot operator!
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Wat voor werk je als assemblagemonteur precies doet, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Bij het ene bedrijf zet je bijvoorbeeld producten in elkaar door te lassen, terwijl je bij een ander werkgever juist handmatig elektronische onderdelen in elkaar zet. Ook wissel je bij sommige bedrijven je werkzaamheden af: de ene dag test je onderdelen en de andere dag repareer je defecte onderdelen weer. Erg afwisselend werk dus!
Wat kan je verwachten als je gaat werken als assemblagemonteur? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als assemblagemonteur
Als assemblagemonteur zorg je dat de onderdelen binnen het productieproces als puzzelstukjes in elkaar vallen. Dankzij jou een mooi compleet eindproduct! Deze taken horen allemaal bij het functieprofiel van een assemblagemonteur:
-
monteren van een product
Je belangrijkste taak als assemblagemonteur is… assembleren! En dat betekent: het samenstellen van producten uit verschillende onderdelen. En dat kan je natuurlijk op veel verschillende manieren doen! Daarom is het belangrijk dat je technische schema’s en tekeningen goed kan lezen. Want alleen met de juiste instructie breng je alles goed samen!
-
controleren van de kwaliteit
Je gaat elke dag opnieuw voor een perfect eindresultaat. Daarom zorg je dat de onderdelen van goede kwaliteit zijn. Mist er een onderdeel of zie je een afwijking? Dan geef je het direct door aan je leidinggevende. Alles voor een perfect eindproduct!
-
testen van een product
Als assemblagemonteur check je ook of je de onderdelen goed in elkaar hebt gezet. Werkt alles? En ziet het er ook goed uit? Top! Je kan door met de volgende.
-
vervangen van defecte onderdelen
Werken als assemblagemonteur betekent ook: defecte onderdelen repareren of vervangen. En met jouw technische inzicht gaat je dat gelukkig goed af. Een technisch probleem is voor jou juist een kans om te laten zien waar je goed in bent!
-
zorgen voor een schone werkomgeving
Producten in elkaar zetten vraagt om een schone en hygiënische werkomgeving. En jij snapt dat als geen ander! Je zorgt dat de onderdelen en het eindproduct netjes in elkaar worden gezet. Daarom maak je af en toe ook de productiemiddelen en de apparatuur waarmee je werkt schoon.
wie zijn je collega’s?
Als assemblagemonteur werk je vaak met andere assemblagemonteurs en assemblagemedewerkers. Samen gaan jullie voor het beste eindresultaat! En omdat je in een fabriek werkt, kom je ook andere collega’s uit de techniek tegen. Is er bijvoorbeeld een storing bij één van de machines? Dan schiet een monteur je te hulp. Ook heb je vaak contact met een operator die de technische installaties draaiende houdt. En je werkt samen met andere technische collega’s, zoals kwaliteitsmedewerkers, verspaners of CNC-draaiers.
je werkplek: werken in de fabriek
Assemblagemonteurs werken overal waar onderdelen in elkaar worden gezet. En dat is in een fabriek! In wat voor een productieomgeving je werkt, kan erg verschillen per opdrachtgever. Je kan bijvoorbeeld airco’s voor vliegtuigen in elkaar zetten, of de bewegwijzeringsborden voor langs de snelweg maken. Vaak werk je binnen in een fabriek op een vaste locatie. Via Randstad kan je bij veel verschillende bedrijven aan de slag! Zo is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt.
leuke bedrijven om te werken als assemblagemonteur
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
aSML: de grootste fabrikant van chipmachines ter wereld! Als assemblagemonteur bij ASML werk je dan ook vooral met... chips! En daarmee zet je allerlei apparaten in elkaar die je zelf vast ook in huis hebt: van laptops en tablets tot smartphones
-
philips: bij dit grote internationale bedrijf zijn een hoop elektrische apparaten in elkaar te zetten. Van wasmachines tot gloeilampen. Alle apparaten zijn bedoeld om de kwaliteit van ons leven beter te maken. En daar draag jij dan ook je steentje aan bij! Mooi, toch?
-
scania: ben jij net zo snel als de voertuigen van Scania? Bij dit bedrijf zetten worden al jarenlang trucks, bussen, en grote industrie- en scheepsmotoren in elkaar gezet. Het is een erg groot bedrijf dat in meer dan 100 landen aanwezig is! En de allergrootste Scaniafabriek ter wereld? Die staat in Zwolle. En daar kan jij aan de slag (en in Meppel en Hasselt)!
de werktijden van een assemblagemonteur
Als assemblagemonteur werk je meestal fulltime op een vaste plek van maandag tot en met vrijdag, gewoon overdag. Wel kan het zijn dat je lekker vroeg uit de veren bent, want diensten beginnen vaak om 7 uur of 8 uur ‘s ochtends. En daar staat natuurlijk tegenover dat je ook weer op tijd klaar bent!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Als assemblagemonteur heb je een technische mbo-opleiding nodig, zoals mechatronica of werktuigbouwkunde. Met zo’n diploma op zak snap je bijvoorbeeld hoe je technische tekeningen moet lezen, of hoe je het best kan solderen en laseren. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk!
Afhankelijk van het soort assemblagewerk dat je doet, heb je soms ook andere certificaten nodig. Ga je bijvoorbeeld werken met elektrisch aangedreven voertuigen (e-voertuigen)? Dan heb je het NEN 9240-certificaat nodig. Of je wel of geen certificaat nodig hebt, staat altijd duidelijk aangegeven in de vacature. Goed opletten dus!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.
De allerbelangrijkste eigenschap van een assemblagemonteur? Technisch inzicht, of dat je techniek in ieder geval interessant vindt! Want met jouw technische oog zet je het eindproduct nog sneller in elkaar! Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:
-
nauwkeurig: precies werken? Laat dat maar aan jou over! Het eindproduct gaat altijd met een gouden randje de deur uit, omdat je geen enkel schroefje over het hoofd ziet
-
zelfstandig: als assemblagemonteur zorg je ervoor dat de onderdelen in het eindproces goed bij elkaar komen. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook goed mee om te gaan!
-
discipline: om het eindproduct perfect in elkaar te zetten werk je netjes volgens de regels en veiligheidsvoorschriften. Laat dat gedisciplineerd werken maar aan jou over!
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als assemblagemonteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over assemblagemonteurs
-
wat doet een assemblagemonteur?
Als assemblagemonteur zet je elke dag mooie producten in elkaar door onderdelen samen te voegen. Voor je werkgever ben je zo een belangrijke schakel in het productieproces! Welk product je precies in elkaar zet, is afhankelijk van voor welke werkgever je werkt.
-
wat verdien je gemiddeld als assemblagemonteur?
Wat je precies gaat verdienen hangt af van het bedrijf waar je gaat werken en welke taken je precies hebt. Bekijk wat jij waard bent met onze salarischecker!
-
heb je ervaring nodig om assemblagemonteur te worden?
Om aan de slag te gaan als assemblagemonteur heb je de juiste praktijkervaring nodig. Zo ben je helemaal voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk! Je doet deze praktijkervaring op tijdens een technische mbo-opleiding, zoals mechatronica of werktuigbouwkunde. Lees meer over deze opleidingen via deze pagina.
-
hoe moet ik solliciteren op een assemblagemonteur vacature?
Solliciteren als assemblagemonteur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!