Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd. Maar weet jij ook welke zaken je allemaal moet regelen? Met onze checklist van 7 stappen vergeet je niks.
1. uitschrijven studielink
Na het afstuderen is het belangrijk om je op tijd uit te schrijven bij je studie. Als je een MBO-opleiding hebt afgerond dan doe je dit bij je school. Heb je een hbo of universitaire studie afgerond, dan moet je je uitschrijven bij Studielink. Uitschrijven bij Studielink doe je via de website van Studielink
► Het is belangrijk om de uitschrijving bij Studielink op tijd te regelen. Controleer ook altijd de datum waarop je bent afgestudeerd.
2. studiefinanciering stopzetten
De exacte datum waarop je je studiefinanciering moet stopzetten, hangt af van de datum dat je afstudeert, maar je moet je studiefinanciering altijd stopzetten als je bent geslaagd. Je kan dit regelen via de website van DUO.
► Het is belangrijk om je studiefinanciering zo snel mogelijk stop te zetten nadat je je hebt uitgeschreven bij je onderwijsinstelling.
3. studenten ov stopzetten
- online: ga naar de website van DUO en log in op je persoonlijke account. Je kan hier je studenten ov stopzetten
- ophaalautomaat: als je een persoonlijke OV-chipkaart hebt, kun je je studentenreisproduct ook stopzetten bij een OV-chipkaart ophaalautomaat.
► Zorg ervoor dat je vanaf de einddatum geen gebruik meer maakt van je studenten ov. Zet je je studenten ov te laat stop? Dan betaal je per halve maand een boete van € 81,40. Na de eerste maand wordt het €162,82. Niet vergeten dus!
4. diploma en cijferlijst opvragen
Zorg ervoor dat je je officiële diploma en cijferlijst ontvangt van je onderwijsinstelling. Deze documenten zijn belangrijk voor toekomstige werkgevers of voor eventuele vervolgstudies. Bewaar de papieren op een plek waar je ze niet kwijtraakt.
5. toeslagen nalopen en stopzetten
Na het afstuderen is het belangrijk om je toeslagen te controleren en eventuele wijzigingen door te geven. Dit betreft in de meeste gevallen wijzigingen in je huurtoeslag en zorgtoeslag.
- huurtoeslag: als je inkomen verandert omdat je gaat werken na het afstuderen, kan dit invloed hebben op je recht op huurtoeslag. Of je nog recht hebt op huurtoeslag en hoeveel kan je controleren bij de Belastingdienst.
- zorgtoeslag: ook voor zorgtoeslag geldt dat je moet controleren of je er nog recht op hebt. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en de hoogte van je vermogen. Je kan bij de Belastingdienst nagaan of je recht op zorgtoeslag is veranderd.
6. een cv maken
Als je direct wilt gaan werken, stel dan een professioneel cv op waarin je je vaardigheden en werkervaring benadrukt. Zo zien potentiële werkgevers wat jij allemaal kan en waarom jij bij de functie past. Weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? We hebben voorbeelden van hoe je een goed cv kan maken.
7. persoonlijke ontwikkeling
Gebruik de periode na je opleiding om jezelf verder te ontwikkelen of om te kijken wat je nu echt wil gaan doen. Er zijn veel opties om te overwegen als je bent afgestudeerd. Misschien kan je een nog een opleiding doen of een werkleertraject. Zo werk je aan nieuwe vaardigheden en vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.
► Weet jij nog niet wil doen of hoe je de nieuwe fase moet starten? We hebben al mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.