Ouderen wonen steeds langer thuis, tot het echt niet meer gaat. Medina Oldenziel, manager P&O Tangenborgh: “Als ze dan uiteindelijk bij ons komen, hebben ze vaak intensieve zorg nodig.” Een van de taken die bijdroegen aan die intensieve zorg, is de helpende. Deze zorgmedewerker voert eenvoudige zorgtaken uit, zoals het wassen van patiënten of ze in en uit bed helpen. Medina: “Dit sluit echter niet meer aan bij de zorg die gevraagd wordt. Daarom hebben wij besloten om al onze helpenden op te leiden tot helpende plus. Die mogen meer zorgtaken op zich nemen, zoals het toedienen van eenvoudige medicatie. Denk aan oogdruppels of het omdoen van een steunkous. Ze ondersteunen daarmee collega zorgmedewerkers zoals verpleegkundigen.”
uitzendkrachten bijscholen
Tangenborgh heeft zelf 110 helpenden plus in dienst, maar is voor uitval afhankelijk van Randstad. Medina: “Randstad levert ons al jaren helpenden op flexibele basis. Om bijvoorbeeld mensen op te vangen die ziek zijn. Heel belangrijk voor ons, maar ook deze uitzendkrachten moesten bijgeschoold worden. Een voor Randstad opleidingen nog onbekend traject.” Op verzoek van Tangenborgh leidt Randstad nu helpenden plus op, om te voorkomen dat de zorgorganisatie ooit handen tekort komt.
samen de vijver vullen
Omdat bij het opleiden van helpenden plus een leerbedrijf nodig is, besloten Tangenborgh en Randstad een samenwerking aan te gaan. Tangenborgh is daarbij leerbedrijf en inkoper van onderwijs, Randstad verzorgt de opleiding. Medina: “Er is een voortdurende schaarste aan personeel in de zorg en wij moeten met zijn allen ons best doen om die vijver te vullen. We hebben daarom besloten een samenwerking aan te gaan. Randstad kan ons inzetten als leerbedrijf en wij kloppen vervolgens aan bij Randstad om nieuwe collega’s te vinden. Dat zijn mensen die al in de zorg werken, of die in andere branches niet meer aan de slag kunnen maar met scholing bij ons terecht kunnen. Ik ben dan ook enthousiast over Randstad. Het voorziet in een behoefte die steeds meer toeneemt.”