hoe werkt zij-instroom in het onderwijs?
Zij-instromen houdt in dat je vanuit een ander beroep de overstap maakt naar het onderwijs. Als zij-instromer ga je voor de klas en breng je de praktijk naar het klaslokaal.
Er zijn meerdere manieren om zij-instromer te worden. De weg die jij moet afleggen om zij-instromer te worden, hangt onder anderen af van je vooropleiding en in welk type onderwijs je graag wilt werken. Wil je werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het mbo? Dan heb je een afgeronde hbo-opleiding of een universitair diploma nodig. Wil je les gaan geven in een beroepsgericht profiel op een middelbare school, zoals ICT of techniek, dan is een vakdiploma op mbo 3 of 4-niveau een vereiste. Tot slot, wordt er ook gekeken of je voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring hebt en moet je een VOG hebben.
en dan?
De eerste stap om zij-instromer te worden, is het zoeken naar een school(bestuur) waar je aan de slag kunt gaan. Deze school gaat vervolgens samen met jou kijken of je gelijk voor de klas kunt staan en of je ondertussen binnen twee jaar je lesbevoegdheid kunt halen. Dit heet een geschiktheidsonderzoek. De school vraagt dit onderzoek aan bij de lerarenopleiding. Vervolgens sluit je met de school een begeleidingsovereenkomst af. Hierin spreek je met de school af dat je twee jaar als leraar lesgeeft en zelf scholing volgt. De school en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens het hele traject. Binnen twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Als je slaagt krijgt je een getuigschrift. Dit getuigschrift is geen bachelor diploma. Wel ben je hiermee volledig bevoegd als groepsleerkracht (po) of als vakleerkracht (vo).
mag je niet direct voor de klas?
Blijkt uit het geschiktheidsonderzoek dat je niet direct voor de klas mag? Dan kun je er voor kiezen om je bevoegdheid via een deeltijdopleiding of via een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te halen. In overleg met de lerarenopleiding kijk jij welke manier het beste bij je past en of je voor bepaalde onderdelen een vrijstelling kunt krijgen.
Heb je een bachelor-diploma die aansluit op een schoolvak? Dan kun je een zogenoemde kortere kopopleiding volgen. Daarmee zet je een ‘kop’ op je studie, zodat je een tweedegraads lesbevoegdheid hebt. Zo’n éénjarige opleiding bereidt je voor op het leraarsvak en richt zich op didactische en onderwijskundige vaardigheden. Je kan niet zomaar na elke studie een kopopleiding voor elk vak volgen. Met de hbo-bachelor Commerciële Economie kun je bijvoorbeeld de kopopleiding leraar Marketing volgen, of met wo-bachelor Biomedische Wetenschappen stroom je door naar de kopopleiding leraar Biologie.