de belangrijkste inzichten uit het onderzoek:

  • bijna de helft (47%) van Nederlandse werkgevers beschouwt de DBA-wetgeving als een complex dossier
  • 61% van de Nederlandse werkgevers heeft behoefte aan duidelijkheid en rechtszekerheid. Een grote meerderheid steunt mede daarom handhaving van de Wet DBA
  • er ontstaat tweedeling bij Nederlandse werkgevers: 50% geeft aan de samenwerking met zzp’ers te hebben afgeschaald, terwijl bij 44% de samenwerking met zzp’ers gelijk is gebleven of zelfs is opgevoerd
  • werkgevers die intensiever zijn gaan samenwerken met zzp'ers doen dat voornamelijk vanuit een behoefte aan flexibiliteit (49%) en specialistische kennis (38%)

nederlandse werkgever heeft vraagtekens over wat wel en niet mag

Uit het onderzoek blijkt een grote behoefte aan duidelijkheid onder de Nederlandse werkgevers. Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat er binnen hun organisatie vraagtekens bestaan over wat er op dit moment wel en niet is toegestaan. Een grote meerderheid van de werkgevers spreekt dan ook steun uit voor handhaving. Volgens 61% leidt dit tot meer duidelijkheid en rechtszekerheid, en volgens 54% zelfs tot een stabielere arbeidsmarkt.

tweedeling onder werkgevers: afschalen of doorgaan

Uit de cijfers blijkt een tweedeling onder Nederlandse werkgevers. Een grote groep van 50% van de werkgevers geeft aan dat het aantal zzp’ers of freelancers in hun personeelsbestand is afgenomen. Bij een bijna even grote groep van 44% is juist geen daling te zien: 30% geeft aan dat het bestand ongewijzigd is gebleven en bijna 1 op de 5 werkgevers geeft zelfs aan hun samenwerkingen met zzp’ers en freelancers te hebben geïntensiveerd.

expertise en flexibiliteit

Werkgevers die sinds het begin van 2025 kiezen voor het intensiveren van zzp-samenwerkingen doen dit met stellige overtuiging. Bijna de helft (49%) van de werkgevers die aangeeft meer te zijn gaan samenwerken met zzp’ers en freelancers, geeft aan dit te doen vanwege de flexibiliteit. Twee van de vijf werkgevers laat weten dit te doen vanwege hun behoefte aan specialistische kennis. Het voorkomen van prestatierisico’s wordt door ruim 1 op de 3 werkgevers genoemd (36%).

“Wat uit dit onderzoek blijkt, is dat werkgevers snakken naar duidelijkheid. Zonder heldere richtlijnen nemen sommige werkgevers het zekere voor het onzekere, terwijl andere werkgevers dan juist een afwachtende houding aannemen. Dit is precies wat we nu zien gebeuren. De ene groep werkgevers schaalt de samenwerking met zzp’ers af, en een bijna net zo grote groep gaat door op de oude voet. De huidige situatie zorgt voor een vertragende werking in de markt, wat nadelig is voor werkend Nederland,” aldus Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Randstad.

onderzoeksverantwoording

Randstad heeft de resultaten van dit onderzoek verzameld onder een panel van 1.093 beslissers en beïnvloeders op het gebied van personeel, werkzaam bij bedrijven met minimaal 50 medewerkers.