• kinderopvangorganisaties hebben tot 1 januari 2025 om te voldoen aan de Taaleis IKK
  • 40% van de organisaties voldeed voor de zomer nog niet
  • uitstroom en beperking van inzetbaarheid van talent in al zeer krappe sector dreigt
  • taalcoalitie kinderopvang roept organisaties op tijdig actie te ondernemen en biedt hulp

Vandaag, op de Dag van de Pedagogisch Medewerker, doet de Taalcoalitie Kinderopvang een dringende oproep aan alle kinderopvangorganisaties in Nederland. Ondanks de inspanningen die veel organisaties al leveren om te voldoen aan de Taaleis IKK, bleek dat vlak voor de zomer 40% van de organisaties hier nog niet aan voldeed. De deadline van 1 januari 2025 nadert snel. Het is volgens de coalitie daarmee vijf voor twaalf, zonder adequate actie dreigt waardevol talent niet meer volledig inzetbaar te worden of zelfs de sector te verlaten. Dat heeft in combinatie met de al torenhoge personeelstekorten grote gevolgen voor de kwaliteit van de kinderopvang. Bovendien komen de ambities van het kabinet in het gedrang en worden ouders en de samenleving als geheel geraakt.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers in de dag- en peuteropvang voldoen aan de Taaleis IKK, die vereist dat medewerkers taalniveau 3F (B2-niveau) beheersen. Hoewel veel organisaties al stappen hebben gezet, is de sector nog niet volledig voorbereid op de deadline. Uit onderzoek van Kinderopvang werkt! blijkt dat naar verwachting 1% van de medewerkers tegen die tijd niet aan de taaleis zal voldoen, wat neerkomt op ongeveer 365 medewerkers binnen de deelgenomen organisaties. Omgerekend naar de geschatte totale populatie van 124.000 medewerkers in de kinderopvangsector, komt dit neer op ongeveer 1.240 medewerkers die mogelijk niet op tijd aan de 3F-taaleis zullen voldoen. Daarnaast gaf 6% van de organisaties aan dat het voor hen nog onduidelijk is wanneer een medewerker precies voldoet aan de taaleis. Deze combinatie van onduidelijkheid en ontbrekende actie kan leiden tot verminderde inzetbaarheid of zelfs personeelsverlies binnen de sector. 

Deze maand staan er landelijk 3.806 vacatures open voor de functie van pedagogisch medewerker, een stijging van 40% ten opzichte van september vorig jaar, wat de urgentie van de deadline verder benadrukt.

kinderopvang cruciaal voor maatschappij

Elk talent dat de sector verlaat, is er één te veel. Dit heeft ernstige gevolgen voor de continuïteit van de opvang, de werk-privébalans van ouders, en de ontwikkeling van kinderen. Het is bovendien in een krappe arbeidsmarkt met snel toenemende vergrijzing van groot maatschappelijk en economisch belang dat ouders in staat worden gesteld te kunnen werken naast de zorg voor hun kinderen. Goede kinderopvang is daarnaast cruciaal voor het emotionele en sociale welzijn van kinderen, zoals blijkt uit Europees onderzoek: minder gedragsproblemen, angsten en depressieve gevoelens op latere leeftijd.          

Kinderopvangorganisaties spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen en het ondersteunen van werkende ouders. Pedagogisch medewerkers vormen het fundament van deze sector, en hun kwaliteiten zijn van onschatbare waarde voor het waarborgen van pedagogische kwaliteit. Taalvaardigheid is een belangrijk onderdeel hiervan en moet geborgd blijven, passend bij de gestelde eisen.    

concrete oplossingen voor kinderopvangorganisatie

Kinderopvang werkt! publiceerde eerder deze maand de Taaleis IKK Check, waarbij kinderopvangorganisaties snel en efficiënt inzicht krijgen in of medewerkers voldoen of ondersteuning nodig hebben. De tool helpt organisaties inzicht te krijgen in de taalvaardigheid van medewerkers en verwijst naar het aanbod van de Taalcoalitie voor mogelijke verdere ondersteuning.

gerichte taalondersteuning en maatwerktrajecten

Om kinderopvangorganisaties te helpen bij het voldoen aan de Taaleis IKK, biedt de Taalcoalitie Kinderopvang een combinatie van inventarisatie, maatwerktrainingen, erkende taaltoetsen en begeleiding op maat.

De coalitie, gevormd door Kans2, STE Languages, UvA Talen, NLvoorelkaar en Randstad, bestaat uit partners die elk een belangrijke bijdrage leveren. UvA Talen biedt bijvoorbeeld erkende toetsen om medewerkers te toetsen, terwijl NLvoorelkaar vrijwilligers beschikbaar stelt als taalmaatjes ter ondersteuning bij het verbeteren van de taalvaardigheid. Met Kans2 en STE Languages heeft de coalitie de beste taalaanbieders geselecteerd met een landelijke dekking. Met deze tools en ondersteuning kunnen kinderopvangorganisaties ervoor zorgen dat hun personeel tijdig voldoet aan de taalvaardigheid op 3F-niveau en de kwaliteit en continuïteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft. Het initiatief wordt gedragen door Brancheorganisatie Kinderopvang, een belangrijke stakeholder die steun verleent om de kwaliteit en inzetbaarheid in de sector te behouden.

oproep tot actie: behoud het talent in de sector 

De Taalcoalitie Kinderopvang roept kinderopvangorganisaties die nog niet in actie zijn gekomen op om dit snel te doen, gezien de naderende deadline van 1 januari 2025. Veel organisaties zijn al goed op weg, maar er is meer nodig om ervoor te zorgen dat alle medewerkers tijdig voldoen aan de Taaleis IKK. Het is cruciaal om nu stappen te ondernemen, zodat waardevolle talenten in de sector aan de slag kunnen blijven.

grote regionale verschillen

De recente Quickscan kinderopvang (mei 2024), uitgevoerd door Kinderopvang werkt!, en arbeidsmarktdata van Randstad Groep Nederland (september 2024) laten aanzienlijke regionale verschillen zien in het aantal openstaande vacatures in de kinderopvang. Met name in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland is de vraag naar personeel zeer hoog, met respectievelijk 960 en 912 openstaande vacatures. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat het behoud van personeel en het voldoen aan de Taaleis IKK essentieel zijn.

Hieronder volgt een overzicht van het aantal openstaande vacatures voor pedagogisch medewerkers in september 2024.

provincie aantal openstaande vacatures (september 2024)
Noord-Holland 960
Zuid-Holland 912
Utrecht 594
Noord-Brabant 385
Gelderland 380
Overijssel 135
Groningen 104
Limburg 100
Flevoland 80
Drenthe 62
Friesland 53
Zeeland 41
totaal in Nederland 3806

 

De regionale verschillen zijn duidelijk zichtbaar, waarbij de meeste vacatures zich in de Randstad bevinden. Het belang van snelle actie om deze tekorten aan te pakken, met name in provincies waar de vraag het grootst is, kan niet genoeg worden benadrukt.

over de taalcoalitie kinderopvang   

De Taalcoalitie Kinderopvang, bestaande uit Kans²STE LanguagesUvA TalenNLvoorelkaarBrancheorganisatie Kinderopvang en Randstad, zet zich in voor een sterke en toegankelijke kinderopvangsector. Kinderopvang speelt een essentiële rol in de emancipatie van werkenden, het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het ondersteunen van duurzame economische groei. Het behoud van gekwalificeerde medewerkers en het waarborgen van pedagogische kwaliteit zijn daarbij prioriteiten, met de Taaleis IKK als een belangrijk aandachtspunt. De coalitie streeft ernaar om ervoor te zorgen dat iedere medewerker ook per 1 januari 2025 voldoet aan de vereiste taalvaardigheden en kan blijven werken in de kinderopvangsector.

over randstad

Randstad, opgericht in 1960 en met het hoofdkantoor in Diemen, is 's werelds grootste talentbedrijf. Met een unieke kennis van de arbeidsmarkt ondersteunt Randstad klanten bij het creëren van hoogwaardige, diverse en wendbare teams. Randstad zet zich daarnaast in voor gelijke kansen voor mensen ongeacht hun achtergrond en helpen hen relevant te blijven in de snel veranderende wereld van werk. De 40.000 Randstadmedewerkers wereldwijd hebben een positieve impact op de maatschappij door mensen te helpen hun ware potentieel te realiseren gedurende hun werkzame leven. www.randstad.nl