kom alles te weten over assertiviteit vergroten:
wat is assertiviteit?
Assertiviteit betekent proactief zijn en voor je eigen mening durven opkomen. Met overtuiging aangeven wat jouw ideeën, gedachten én grenzen zijn, en de ander hierbij in zijn waarde laten. Een assertieve collega is constructief, pakt verantwoordelijkheid en neemt de leiding wanneer nodig. Hierbij respecteer je de meningen van anderen en durf je je ook kwetsbaar op te stellen als je het niet zeker weet.
Wil je weten of je al over de competentie assertiviteit beschikt? En in welke andere vaardigheden je uitblinkt? Doe dan onze gratis persoonlijkheidstest.
wat maakt assertiviteit zo belangrijk op de werkvloer?
Assertiviteit wordt op werk vaak als een belangrijke competentie gezien, omdat het vaak voor goede, productieve samenwerkingen zorgt. Met assertiviteit ga je gesprekken met je collega’s aan en krijg je vaker gedaan wat er moet gebeuren. Achter je eigen ideeën staan én die van je collega’s respecteren, leveren vaak de beste samenwerkingen op!
Voor werkgevers is het ook fijn om assertieve werknemers te hebben. Deze mensen geven namelijk helder aan waar ze behoefte aan hebben. Je weet als werkgever wat je aan assertieve werknemers hebt, omdat ze er eerlijk en open over zijn.
Assertiviteit kun je op werk op verschillende momenten inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een eindejaarsgesprek waarbij om je eerlijke mening wordt gevraagd. Of als je promotie wilt maken en je aangeeft waarom je die nieuwe functie verdient.
stappenplan: zo ontwikkel je je assertiviteit
Wil je graag assertiever worden en meer voor jezelf opkomen? Kijk dan eens naar dit stappenplan:
stap 1. wat vind je belangrijk?
De eerste stap in persoonlijke ontwikkeling is meestal bewustwording. Ga bij jezelf na: wat is mijn kracht en wat vind ik belangrijk? Zo krijg je een beter beeld van je eigen grenzen en waar je energie uit haalt.
► De beste start om je assertiviteit te vergroten, is de training Assertiviteit voor Beginners in Mijn Ontwikkeling. Met een Randstad-account is deze assertiviteitstraining helemaal gratis. Maak er hier snel één aan.
stap 2. zeg wat vaker nee
Zit je niet te wachten op vergaderingen die ook een mail hadden kunnen zijn? Geef dat dan aan! Praat eens open met je collega’s over hoe jij tegen zaken aankijkt. Je zult zien dat je collega’s het waarderen én dat jouw werkdruk vermindert als je wat vaker nee zegt.
stap 3. praat in de ik-vorm
Misschien wel de belangrijkste voorwaarde om je assertiviteit te vergroten: praat vanuit jezelf. Zeker wanneer je jouw grenzen aangeeft. Zo geef je aan wat het voor een impact op jou heeft. In plaats van te zeggen ‘je communiceert niet duidelijk’, zeg dan ‘ik vind het lastig om met je te communiceren’.
stap 4. assertief feedback geven en ontvangen
Tijdens het feedback geven en ontvangen op werk kun je je assertiviteit perfect oefenen. Bij het geven van feedback kun je meer vertellen over je grenzen en je gevoel uiten door in de ik-vorm te praten. Tijdens het feedback ontvangen luister je goed naar het advies en hoef je niet in de verdediging te schieten. Het levert voor jullie allebei een fijnere samenwerking op!
stap 5. blijven oefenen (met je assertieve collega)
Oefenen, oefenen, oefenen: door je assertiviteit vaker in te zetten, ontwikkel je deze competentie steeds verder. Vind je het nog spannend? Ga dan eens oefenen met iemand waar je al open mee praat. Bijvoorbeeld een vriend(in), familielid of goede collega.
Is er iemand op de werkvloer die je heel assertief vindt? Praat dan ook eens met hem of haar over hoe deze persoon dit doet. Dit is heel leerzaam en je zult merken dat assertief zijn helemaal niet zo lastig is.
En als je eenmaal het assertiever worden onder de knie hebt: geef het stokje door! Coach je collega’s die nog wel een lesje assertiviteit kunnen gebruiken en geef al je nieuwe kennis mee aan iemand anders. En dat is niet alleen assertief, maar ook nog eens heel collegiaal!
zo toon je assertiviteit aan tijdens een sollicitatiegesprek
Ga je solliciteren en zie je dat assertiviteit in het lijstje met eisen staat? Zo zorg je ervoor dat je in je motivatiebrief of sollicitatiegesprek je assertiviteit laat blijken:
-
assertief in onderhandelingen: heb je wel eens over projectvoorstellen onderhandeld? Grote kans dat je toen op een bepaald moment je poot stijf moest houden. Dit zijn momenten waarop je assertiviteit inzet. Door hier voorbeelden van te geven tijdens je gesprek, laat je zien hoe je toen je mannetje hebt gestaan
-
assertief in projecten: ook bij het leidinggeven of bij klantcontact heb je vaak assertiviteit nodig. Vertel hoe je er (met je team) voor hebt gezorgd dat jullie het doel hebben bereikt
-
assertief in privé omstandigheden: geef jij je grenzen aan bij vrienden en zorgt dit voor een vriendschap waarbij jullie alles kunnen vertellen? Ook zo’n voorbeeld wordt gewaardeerd bij je sollicitatiegesprek. Dit laat aan je potentiële werkgever zien dat je altijd eerlijk en open bent
-
assertief op je cv: soms blijkt je assertiviteit ook al uit je werkervaring op je cv. Bij commissiewerk, presentaties geven of vrijwilligerswerk blijkt vaak ook wel dat je zelfvertrouwen hebt. Je kunt die ervaring zelfs nog toelichten in je motivatiebrief, dan weet je zeker dat ze van jouw assertiviteit afweten!
functies waarbij assertiviteit belangrijk is
Bij deze beroepen is assertiviteit een belangrijke competentie om te hebben:
-
toezichthouder: als toezichthouder kijk je of mensen, bedrijven en organisaties zich wel aan de regels en wetten houden. Hierbij moet je duidelijk aangeven wat er misgaat en hoe iets beter kan. Als toezichthouder ben je de expert en zo moet je je boodschap dus ook overbrengen
-
filiaalmanager: bij een leidinggevende functie als filiaalmanager moet je zeker assertief zijn. Je bent eindverantwoordelijke en stuurt een team medewerkers aan. Het is daarom belangrijk dat je met zelfvertrouwen communiceert
-
werkvoorbereider: als werkvoorbereider bereidt je een groot project voor en moet je volledig achter je eigen plannen staan. Je legt vervolgens aan het hele team uit wat er gedaan moet worden én hoe dit zo efficiënt mogelijk kan. Met wat zelfvertrouwen en openheid, maken jullie het project tot een succes
Wil je weten of jouw competenties overeenkomen met je (toekomstige) baan? Maak dan een Randstad-account aan en doe onze gratis beroepskeuzetest.
kun je ook te assertief zijn?
Er bestaat ook zoiets als té assertief zijn: dominant, bazig of ‘agressief’ gedrag. Hiermee wordt bedoeld dat je dominant overkomt, geen tegenspraak wilt en geen rekening houdt met anderen. Agressief betekent dus niet dat je boos of geweld gebruikt, maar het is een houding die je aanneemt op werk. In samenwerkingen met agressieve collega’s ontstaan er vaak discussies en dit levert geen fijne werksfeer op.
Je kunt ook te weinig assertiviteit tonen en juist onderdanig zijn. Dit heet subassertief gedrag. Hierbij laat je over jezelf heen lopen en volg je alles wat er aan je wordt gevraagd klakkeloos op. Dit is niet fijn voor jezelf, want zo beland je in stressvolle situaties waar je niet gelukkig van wordt.
gelijksoortige competenties
Als je assertiviteit onder de knie hebt, dan zijn er een aantal competenties waar jij waarschijnlijk ook aanleg voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan leidinggeven, want de beste leiders gaan zelfverzekerd nieuwe uitdagingen aan.
Ook initiatief nemen zal voor assertieve mensen goed afgaan, omdat je weet wat je wilt en de eerste stap is dan makkelijk gezet. Daarnaast kun je je assertiviteit inzetten om mensen te overtuigen en beïnvloeden, door ze duidelijk jouw kant van het verhaal te vertellen. Hetzelfde geldt voor onderhandelen: laat met je assertiviteit zien waarom jouw aanbod het beste is.
zo help je anderen zich te ontwikkelen met assertiviteit
Heb je de competentie assertiviteit al helemaal onder de knie? Kijk dan eens of je collega’s en vrienden hiermee verder kan helpen. Als zij zich hierin verder willen ontwikkelen, willen ze vast weten hoe jij dit hebt aangepakt.
Ga bijvoorbeeld met die ene bescheiden collega oefenen om wat vaker nee te zeggen. Of geef bij je broer/zus aan dat ze meer achter hun eigen keuzes mogen staan. Oefengesprekken zijn hier perfect voor!