Als salarisadministrateur zorg je dat al je collega’s hun loon krijgen en de administratie rondom salarissen keurig bijgehouden wordt. Je berekent hoeveel je collega’s betaald krijgen en zorgt dat de uitbetaling op tijd gebeurd. Ook houd je wetten en regels op het gebied van belastingen, vergoedingen en salarisadministratie in de gaten. 

Werken als salarisadministrateur bij een voetbalclub, een filmtheater of de gemeente? Het kan allemaal! Want waar salarissen uitbetaald worden, zijn salarisadministrateurs nodig. Bij elk bedrijf dus!

► Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als financieel administratief medewerker? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

financieel administratief medewerker

Wil je weten wat je gaat verdienen als medewerker burgerzaken? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als medewerker burgerzaken via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is geen speciale cao voor de functie salarisadministrateur. Je salaris wordt bepaald door de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Soms vallen extraatjes, zoals reiskostenvergoeding, een werktelefoon of lunch op kantoor, ook binnen je arbeidsvoorwaarden. Maar aangezien je als salarisadministrateur een computer nodig hebt, kun je ervan uitgaan dat je werkgever dit in ieder geval voor je regelt. Lees de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden goed door voordat je aan de slag gaat als salarisadministrateur, zodat je precies weet waar je recht op hebt.

wanneer ga je meer verdienen als salarisadministrateur?

Wanneer je al langere tijd als salarisadministrateur werkt, krijg je waarschijnlijk ook meer verantwoordelijkheden. En daar staat natuurlijk ook een hoger salaris tegenover! Naast ervaring zijn ook je leeftijd en je werkgebied van invloed op de hoogte van je loon. Wil je meer weten over salarissen binnen jouw branche? Check dan de pagina salarisschalen

doorgroeimogelijkheden als salarisadministrateur

Gaat de salarisadministratie je prima af en ben je klaar voor de volgende stap in de financiële sector? Met ervaring als salarisadministrateur op zak leg je een goede basis om door te groeien in de volgende functies:

  • teamleider: word eindverantwoordelijk voor de salarisafdeling als teamleider! In deze rol ben je het aanspreekpunt voor je eigen team en andere afdelingen binnen het bedrijf. Als teamleider help je collega’s nog beter te worden in hun werk en zorg je voor een goede sfeer op de werkvloer.

  • boekhouder: als boekhouder houd je je bezig met alle inkomende en uitgaande geldstromen binnen het bedrijf. Je bent naast de salarisadministratie ook verantwoordelijk voor het opstellen, controleren en betalen van alle facturen, doet belastingaangifte en stelt financiële rapportages op. Super afwisselend dus!

  • financieel administratief medewerker: de financiële rots in de branding worden? Als financieel administratief medewerker maak je alle financiën van een organisatie inzichtelijk en zorg je dat iedereen op tijd zijn geld ontvangt. Een hele belangrijke functie dus!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat kan je verwachten als je gaat werken als salarisadministrateur? De volgende zaken zijn goed om te weten.

dit is je takenpakket als salarisadministrateur

  • chef loonstrookjes
    Als salarisadministrateur weet je precies hoe het loonstrookje in elkaar steekt. Hebben je collega’s vragen over brutoloon, loonheffingen, premies of toeslagen? Dan leg je dat met alle plezier aan ze uit.  

  • loonbelasting doen
    Waar salarissen betaald worden, wordt natuurlijk ook belastingaangifte gedaan. Als salarisadministrateur houd je de regelgeving nauwlettend in de gaten en zorg je dat de loonbelasting op tijd bij de Belastingdienst binnen is. Geen boetes voor jouw werkgever!

  • financiële administratie bijhouden
    Soms verandert er iets in de salarissen van je collega’s. Bijvoorbeeld omdat ze promotie krijgen, meer of juist minder gaan werken, of omdat de belastingregels veranderen. Jij voert wijzigingen direct door, zorgt dat alle gegevens in het systeem up to date zijn en goed bewaard blijven.

  • rapportages opstellen
    Bedrijven zijn wettelijk verplicht om ieder jaar een jaarrekening en een jaarverslag te maken. De salarisadministratie is daar een belangrijk onderdeel van. Samen met je collega financieel administrateur medewerkers en de boekhouders zorg je voor een kloppend financieel overzicht, waarin je alle kosten en inkomsten keurig verwerkt worden.

wie zijn je collega’s?

Van grote multinationals tot lokale bedrijven en boekhoudkantoren: als salarisadministrateur kun je echt overal aan de slag. Werk je bij een groot bedrijf? Dan ben je als salarisadministrateur onderdeel van de financiële afdeling en heb je te maken met veel verschillende collega’s. Denk aan financieel administratief medewerkers, boekhouders en accountants. Op zo’n afdeling heeft iedereen zijn eigen specialisatie en bewaken jullie samen het complete financiële plaatje. Werk je bij een klein bedrijf? Dan heb je waarschijnlijk meer direct contact met de collega’s op de werkvloer en hr. De keuze is aan jou!

je werkplek op kantoor

Je bureau is jouw domein! En of dat bureau nu op de financiële afdeling van een groot bedrijf staat of bij een klein familiebedrijf: op kantoor ben je nooit alleen. Liever een dag of twee vanuit huis werken? Grote kans dat dat als salarisadministrateur ook kan. Natuurlijk moet je dit wel goed afstemmen met je leidinggevende. 

leuke bedrijven om te werken als salarisadministrateur

Als salarisadministrateur kun je bij veel verschillende organisaties in het bedrijfsleven terecht. Maar ook bij de overheid of in de publieke sector. Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • daf: heb je een voorliefde voor cijfers en techniek? Word dan onderdeel van de administratieve afdeling bij daf! Dit oer Hollands vrachtautomerk is altijd op zoek naar financiële toppers om het team te versterken.

  • achmea: werken als salarisadministrateur in de verzekeringswereld? Dan zit je bij Achmea goed! Achmea heeft meerdere kantoren in Nederland waar je met een mbo4, hbo of wo diploma kunt starten. Bovendien krijg je bij Achmea de kans om je te ontwikkelen en binnen je functie te groeien.

  • rabobank: Rabobank is niet voor niets één van de beste werkgevers van Nederland. Naast goede arbeidsvoorwaarden biedt Rabobank ook uitgebreide doorgroeimogelijkheden en interne loopbaanpaden. En minstens zo belangrijk: bij Rabobank mag iedereen zichzelf zijn. 

de werktijden van een salarisadministrateur

Als je van vastigheid en regelmaat houdt, is een functie als salarisadministrateur iets voor jou. De meeste salarisadministrateuren werken namelijk op vaste tijden en vanaf een vaste plek. Geen afwijkende uren of weekenddiensten voor jou! En aangezien elk bedrijf met personeel salarisadministratie moet doen, is er altijd wel een baan in de buurt. Dat is wel zo fijn!

met deze opleidingen en kwalificaties word je salarisadministrateur

Om salarisadministrateur te worden is een mbo-opleiding in de richting van personeelsadministratie, financiële administratie, boekhouden of accountancy meestal voldoende. Met deze opleidingen leer je de belangrijkste onderwerpen op het gebied van salaris- en bedrijfsadministratie. Soms loop je tijdens zo’n opleiding ook stage. Handig, want dan doe je direct een goede dosis praktijkervaring op!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van onze online trainingen en opleidingen. Die vind je in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als salarisadministrateur

Is de functie van salarisadministrateur op je lijf geschreven? Dan herken je je vast ook in de volgende eigenschappen en competenties:

  • nauwkeurigheid: als salarisadministrateur het erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Het verkeerde getal op de loonstrook kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Gelukkig werk jij super secuur en is dubbelchecken jouw tweede natuur.

  • gevoel voor cijfers: voor een rekensom of twee draai jij je hand niet om. Je ziet snel direct of berekeningen kloppen en vind het leuk om de hele dag met cijfers bezig te zijn.

  • digitaal vaardig: grote kans dat je één of meerdere systemen gebruikt voor de salarisadministratie. Niet alleen om de salarissen te berekenen, maar ook om de administratie in bij te houden. Je digitale vaardigheden komen dus goed van pas!

  • discreet: als salarisadministrateur weet je precies hoeveel je collega’s verdienen. Het is dus belangrijk dat je informatie geheim houdt en met niemand deelt. 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

  • vast contract? Een uitzendbaan als salarisadministrateur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over salarisadministrateuren

  • wat doet een salarisadministrateur?

    Een salarisadministrateur zorgt dat alle collega’s hun loon krijgen en de administratie rondom salarissen keurig bijgehouden wordt. Als salarisadministrateur bereken je hoeveel het personeel betaald krijgt en zorg je dat de uitbetaling op tijd gebeurd. Ook houd je wetten en regels op het gebied van belastingen, vergoedingen en salarisadministratie goed in de gaten. Meer weten over de taken van een salarisadministrateur? Lees hier verder.​​​​​​

    ​​​​​​​

  • wat verdien je gemiddeld als salarisadministrateur?

    Gebruik onze salarischecker om erachter te komen wat je gaat verdienen als salarisadministrateur. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als medewerker burgerzaken via Randstad aan het werk zijn.

  • ervaring nodig voor salarisadministrateur? 

    Om als salarisadministrateur te werken heb je minimaal een mbo diploma nodig in de richting van personeelsadministratie, financiële administratie, boekhouden of accountancy. Sommige bedrijven vragen om werkervaring binnen salarisadministratie. Dit kan ervaring zijn die je hebt opgedaan in een vorige baan, maar ook tijdens een stage.

  • hoe moet ik solliciteren op een salarisadministrateur vacature?

    Solliciteren als salarisadministrateur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt een opleiding tot salarisadministrateur?

    Een mbo-opleiding tot salarisadministrateur (niveau 4) duurt gemiddeld anderhalf jaar. De mbo-opleiding personeelsadministratie, waarmee je vaak ook aan de slag kunt als salarisadministrateur, duurt 1 jaar.