laborant vacatures
Chemisch laborant
Op zoek naar een afwisselende functie op een chemisch laboratorium in dagdienst? Direct in dienst bij de opdrachtgever. Je kunt aan de slag op de monstervoorbehandeling. Er zijn mogelijkheden om door te groeien naar analist. Heb je al ervaring als analist dan kun je gelijk instromen op deze functie. Interesse? Lees dan snel verder. wat bieden wij ...
bekijk vacature
Allround Laborant
Voor een staalfabriek in Alblasserdam zijn we per direct op zoek naar een Allround Laborant. Er is per direct een plek vrij gekomen op de lab afdelingen met veel doorgroeimogelijkheden en een kans op een vast contract na goed werk te verrichten. Heb je interesse? Lees dan snel verder voor meer informatie! wat bieden wij jou ...
bekijk vacature
Laborant 2 ploegendienst
... . En daar zorgen de laboranten voor. En laten we die nu net zoeken! Heb ik je interesse?Dan ben jij vast de laborant die Nutreco zoekt. Voor 40 uur in de week. In een 2/3 ploegendienst. Fijne baan! Omdat je bijvoorbeeld klaar bent met je MBO/HBO opleiding. Iets richting Biologie, Natuur- of Scheikunde. Past ook prima. wat bieden wij jou ...
bekijk vacature
Een laborant is een laboratoriummedewerker. Als laborant werk je in een laboratorium van een ziekenhuis, universiteit, commercieel bedrijf of bij een keuringsbedrijf. In het lab wordt van alles onderzocht, getest, geanalyseerd en ontwikkeld.
In een ziekenhuis gaat dat onder andere om weefsels of bloed. En in het lab van een chemisch bedrijf test je bijvoorbeeld voedingsmiddelen of bestrijdingsmiddelen. Als laborant voer je daar onderzoek en tests op uit. Zo draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis!
wat doet een laborant?
Als laborant houd je van onderzoeken, testen en analyseren van stoffen en (bloed-)monsters in een laboratorium. Je precieze taken als laboratoriummedewerker hangen af van je werkplek en de organisatie waar je aan de slag gaat. Meer weten over werken als laborant? Lees dan snel verder!
Wil je weten wat je gaat verdienen als laborant? Check het in onze salarischecker.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
wanneer ga je meer verdienen als laborant?
Wanneer je meer ervaring opdoet als laborant verdien je een steeds beter salaris. Promotie maken? Dan gaat je loon soms flink omhoog! Daarom is het handig om te weten wat je doorgroeimogelijkheden zijn.
Werk je al langer als laborant? Dan is het interessant om op te klimmen tot analist. Als analist ben je verantwoordelijk voor het aflezen, interpreteren en verwerken van de onderzoeksresultaten. Ook geef je leiding aan een team van laboranten. Je krijgt dan dus een hogere functie en meer verantwoordelijkheid, waardoor je ook opslag krijgt!
Als laborant heb je erg veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Jij bepaalt welke richting je uit wil en voor welk bedrijf of in welk domein je aan de slag wil. Specialiseer je je, dan kan je vaak doorstromen naar een hogere functie!
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Als laborant werk je samen met collega’s in andere functies. Welke collega’s dat precies zijn hangt af van je werkplek. Je werkt in ieder geval altijd samen met de analist, die je onderzoeksresultaten bekijkt en er conclusies uit trekt. Zo zorgen jullie samen dat het onderzoek goed uitgevoerd wordt.
Verschillende soorten laboranten:
-
laborant klinische chemie: deze functie richt zich op analyses van bijvoorbeeld bloed of urine om zo mogelijke gezondheidsproblemen bij mensen in kaart te brengen.
-
laborant pathologie: dit type laborant richt zich op cel- en weefselmateriaal van patiënten om zo mogelijke gezondheidsproblemen in kaart te brengen.
-
chemisch fysisch laborant: in deze rol controleer je de kwaliteit van een product. Meestal zijn dit voedingsmiddelen of geneesmiddelen. Je neemt monsters van een product voert analyses uit en checkt de meetwaarden.
-
microbiologisch laborant: deze laboranten zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van samples, voorbereiden van het materiaal en uitvoeren van microbiologische analyses.
Chemische stoffen onderzoeken, de kwaliteit van producten controleren of medisch onderzoek doen. Als laborant doe jij het allemaal! Wat kan je verwachten als je gaat werken als laborant? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als laborant
Als laborant draag jij je steentje bij aan veilig medisch onderzoek, meer kennis over chemische stoffen, de controle van voedsel of veiligheidsinspectie. Je verantwoordelijkheden verschillen per werkplek, van kwaliteitscontrole tot het testen van medicijnen. Lees hieronder meer over de meest voorkomende taken van een laborant:
onderzoek doen
Als laborant voer je tests, metingen of onderzoek uit in het lab. Over het algemeen ben je daarom de hele dag bezig met onderzoeken en testen. Je levert de resultaten aan, waarna ze door een andere medewerker (de analist) bekeken worden.
voorraden bijhouden
Om tests uit te voeren heb je natuurlijk wel de juiste materialen nodig. Daarom houd je de voorraden goed bij en registreer je het netjes als er iets op is.
resultaten registreren
Je taken als laborant overlappen soms met die van de analist. Dan doe je niet alleen het onderzoek, maar analyseer je de monsters ook meteen. De resultaten moeten dan natuurlijk ook goed geregistreerd en opgeslagen worden. Je noteert de resultaten en zorgt dat ze goed in jullie systeem komen.
kwaliteit checken
Als laborant controleer je soms ook de kwaliteit van onderdelen of producten. Dat doe je vooral als laborant in de commerciële sector, waar je bijvoorbeeld in de techniek werkt. Ook hierbij rapporteer je natuurlijk weer netjes, waarna de resultaten geanalyseerd worden door een collega.
wie zijn je collega’s?
Als laborant kan je in verschillende sectoren terecht, zoals de techniek of de zorg. Met wie je precies samenwerkt verschilt daarom per werkplek. Je werkt wel altijd samen met andere laboranten. En natuurlijk met de analisten die jullie onderzoeksresultaten bekijken!
je werkplek: werken in het laboratorium
Werken in het laboratorium kan op allerlei plekken. Misschien is het lab waar je gaat werken wel onderdeel van een ziekenhuis of onderzoeksinstituut! Maar je kan ook aan de slag in een commercieel lab. Jij bepaalt waar je aan de slag gaat. En daarbij heb je een waaier van opties. Bijvoorbeeld bij deze toffe organisaties!
leuke bedrijven om te werken als laborant
Via Randstad kan je namelijk al heel snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze bedrijven:
-
ga aan de slag als laborant bij FrieslandCampina en controleer de kwaliteit van voedingsmiddelen.
-
vind je baan als laborant bij KLM en word onderdeel van een internationaal team!
-
werken bij Arla als laborant? Dat kan zeker! Zo maak je onderdeel uit van de voedingsindustrie van de toekomst.
de werktijden van een laborant:
De meeste banen als laborant zijn fulltime, voor 40 uur in de week dus. En je hoeft je gelukkig niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddienst: als laborant werk je meestal gewoon lekker op normale kantoortijden op een vaste locatie.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Om laborant te worden heb je een opleiding tot allround laborant op minimaal mbo niveau 4 nodig. Ook op het hbo zijn opleidingen waar je getraind wordt om in het lab te werken, maar deze leiden je meestal op tot analist.
De mbo-opleiding tot allround laborant duurt twee tot vier jaar. Tijdens je opleiding leer je de theorie, maar je gaat ook meteen op de werkvloer aan de slag. Zo doe je tijdens je studie al praktische ervaring op!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.
welke eigenschappen en competenties ontwikkel je met een baan als laborant
Chemische processen kennen voor jou als laborant geen geheimen. Met jouw kennis zorg je dat het onderzoek altijd goed uitgevoerd wordt! Werk je graag erg zelfstandig? Dat is dan mooi meegenomen. En daarnaast ontwikkel je de volgende vaardigheden nog verder met een baan als laborant:
-
analytisch denken: hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden en de juiste verbanden leggen: belangrijk bij het werk van een laborant. Ontwikkel je deze competentie nog verder? Dan kan je misschien wel doorstromen naar een functie als analist!
-
netjes werken: er worden verschillende dingen onderzocht in het lab. Zo ook gevaarlijke chemische stoffen of belangrijk medisch materiaal. Je moet dus goed opletten dat er niks mis gaat! Geen probleem voor jou: netjes werken is je tweede natuur en je zorgt ook dat je alles na het onderzoek goed achterlaat.
-
nauwkeurig werken: in het noteren en opslaan van de resultaten van de testen mogen geen foutjes sluipen, anders klopt het onderzoek niet. Je houdt er dus van om lekker geordend en nauwkeurig te werk te gaan.
-
aandacht voor details: bij werken in het lab gaat het om de kleine dingen. Je werkt vaak met hele kleine hoeveelheden, dus het is belangrijk dat je dan alsnog goed het overzicht houdt.
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als laborant via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over laboranten
-
wat doet een laborant?
Een laborant is een laboratoriummedewerker. Als laborant werk je in een laboratorium van een ziekenhuis, universiteit, commercieel bedrijf of bij een keuringsbedrijf. In het lab wordt van alles onderzocht, getest, geanalyseerd en ontwikkeld. Jouw taken zijn onder andere:
- Het bijhouden van voorraden
- Het controleren van monsters
- Het klaarmaken van monsters voor analyse
- Het rapporteren van de bevindingen
- Het registeren van gegevens van de monsters
- Het testen van de monsters
-
wat verdien je gemiddeld als laborant?
Het salaris van een laborant is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als laborant? Bekijk dan snel onze salarischecker!
-
heb je een opleiding nodig voor een baan als laborant?
Om een carrière als laborant te starten, is het vereist om een opleiding tot allround laborant te volgen, die doorgaans op minimaal mbo niveau 4 wordt aangeboden. Er zijn ook hbo-opleidingen beschikbaar die zich richten op laboratoriumwerk, maar deze leiden meestal op tot analist. De mbo-opleiding tot allround laborant heeft doorgaans een duur van twee tot vier jaar. Tijdens deze opleiding verwerf je niet alleen theoretische kennis, maar ga je ook meteen aan de slag op de werkvloer, waardoor je praktische ervaring opdoet terwijl je studeert.
Ook heeft iedereen die via Randstad werkt toegang tot online trainingen en curssussen. Je kunt deze vinden in je Randstad-profiel onder de sectie "Mijn Ontwikkeling".
-
waarom is het leuk om te werken als laborant?
Een baan als laborant is leuk omdat het je veel voldoening geeft. Je draagt namelijk iets bij aan onderzoek: zonder jou geen nieuwe medicijnen of betere voedselkwaliteit. Je doet dus belangrijk werk! Lees meer over werken als laborant op deze pagina.
-
aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als laborant?
Om laborant te worden heb je een opleiding tot allround laborant op minstens mbo 4-niveau nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste competenties hebt, zoals netjes kunnen werken, analytisch denken en aandacht voor details.
-
hoe moet ik solliciteren op een laborant vacature?
Solliciteren als laborant is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!