Een kapper is iemand die de haren van klanten verzorgt. Hieronder valt onder andere het wassen, knippen en verven van het haar. Er zijn kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen van bijvoorbeeld gekruld haar.
wat doet een kapper?
Als kapper ben je verantwoordelijk voor:
-
wassen, knippen, verven en föhnen van haar
-
advies geven aan klanten
-
praatje maken met de klant
-
modelleren of stylen van haar
Wil je weten wat je als kapper verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als kapper via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Voor kappers bestaat de cao kappers waarin alle arbeidsvoorwaarden staan. Hierin is onder andere vastgelegd hoeveel je salaris per jaar omhoog gaat en hoeveel vakantiedagen je hebt. Alles is dus prima geregeld!
Je zit elke dag met de handen in het haar, maar dan in positieve zin. Gelukkig zijn er ook doorgroeimogelijkheden binnen jouw vakgebied. Begin je als junior kapper? Dan kan je je specialiseren en bijvoorbeeld gaan werken als toneelkapper, krullenkapper of haarwerkspecialist.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Er zijn genoeg soorten kappers die hun eigen specialisme hebben en weten hoe ze met verschillend haar om moeten gaan. Hieronder staan een aantal soorten:
-
krullenkapper: ieder haartype is anders en dat is ook het geval bij krullend haar. Krullen moet je heel anders knippen en verzorgen dan bijvoorbeeld steil haar. Als krullenkapper weet je precies hoe je te werk moet gaan en geef je het beste advies in verzorging en styling
-
afrokapper: er zijn oneindig veel opties om afrohaar te stylen. Je moet alleen goed weten hoe je dat doet. Als afrokapper ben je gespecialiseerd in dit soort haar en loop iedereen tevreden de deur uit
-
haarwerkspecialist: een haarwerkspecialist is iemand die veel contact heeft met mensen die bijvoorbeeld hun haar verliezen door een aandoening of chemokuren. Met je kennis maak je mensen gelukkig en doe je er alles aan op het juiste haarwerk te kiezen voor de persoon die bij je op de stoel zit
-
dames- en herenkapper: er zijn kapsalons die alleen heren knippen en kapsalons die alleen dames knippen. Ben je degene die zowel het haar van heren als dames kan knippen, dan loopt jouw salon zo vol!
Als goede kapper weet je alle kneepjes van het vak en wat daarbij komt kijken. Wil iemand met krullen juist steil haar? Dan weet je precies hoe je te werk moet gaan. Wat kan je verwachten als je gaat werken als kapper? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als kapper
-
wassen
vaak is de eerste stap om het haar te wassen van de klant. Is het haar gewassen en behandeld met conditioner? Dan is het voor jou veel makkelijker om het haar vervolgens te knippen. Tijdens het wassen van het haar verzorg je natuurlijk ook de hoofdhuid en geef je de klant een fijne hoofdmassage
-
knippen
gaat er iemand naar de kapper? Dan denk je meteen aan knippen. Je luistert altijd goed naar de wensen van de klant en knipt alleen de aangegeven lengte af. Wil iemand laagjes of een half kaal hoofd? Je bent op elke vraag voorbereid
-
verven
als een klant het haar wilt verven, dan verzamel je de juiste producten en zorg je ervoor dat je klant de perfecte haarkleur krijgt. Heeft iemand advies nodig, dan is dat voor jou een makkie
-
stylen
na het wassen, knippen en verven is het tijd om de coupe af te maken. En dit doe je door het haar te stylen. Met een föhn en borstels in de weer, maak je binnen de kortste keren je klanten blij met kapsels waar ze vol trots mee over straat lopen!
wie zijn je collega’s?
Als kapper werk je vaak in een kapsalon en samen met andere collega-kappers. De een is misschien goed in het knippen van heren en de ander is sterk in het verven. Samen met de eigenaar van de kapsalon zorgen jullie dat alles op rolletjes loopt en iedere klant tevreden de kapsalon verlaat.
je werkplek in de kapsalon
Als kapper werk je meestal in een kapsalon waar in een open ruimte de wastafels en de kappersstoelen staan. Ieder onderdeel van de behandeling heeft een aparte plek. Klanten nemen eerst plaats bij de wasbakken, vervolgens gaan ze naar de knipstoel en aan het einde van hun behandeling rekenen ze af bij de balie. Als kapper meng je verf in de ruimte waar alle benodigdheden staan en adviseer je tijdens het afrekenen nog over producten die te koop zijn.
Ga je als freelancer aan de slag? Dan heb je de mogelijkheid om bij mensen thuis te komen en hen daar te knippen. Of misschien heb je in je huis wel een ruimte ingericht waar je klanten ontvangt. De keuze is aan jou!
de werktijden van een kapper
Ga je aan het werk als kapper? Dan ligt het aan je werkgever wat je werktijden zijn. Sommige kapperszaken zijn namelijk alleen overdag open en andere ook in de avond. Je werkt meestal volgens een rooster waardoor je op tijd weet wanneer en hoe laat je moet werken. Hetzelfde geldt voor de weekenden. Sommige kapsalons kiezen ervoor om dan open te zijn. Zijn er tijden en dagen waarop je liever niet werkt, bespreek dit dan altijd goed met je werkgever.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
De schaar erin zonder opleiding? Er zijn maar weinig klanten die dit aandurven. Daarom is het belangrijk dat je de kappersopleiding hebt afgerond. Tijdens deze mbo-opleiding van een tot twee jaar ben je bezig met de theorie achter haarverzorging en doe je tegelijkertijd praktijkervaring op.
Heb je je diploma en wil je specialist worden op een bepaald gebied? Dan zijn er genoeg cursussen en trainingen die je kan volgen!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
-
goed luisteren: je klanten hebben een specifieke haarwens. De één is wat vrijer en de ander wil precies waarvoor die komt. Als kapper is het belangrijk dat je echt luistert naar wat de klant wil. Veel blije klanten betekent trouwe klanten
-
creatief: van tijd tot tijd komen er klanten die een totaal ander kapsel willen, maar nog niet goed weten wat ze precies willen. Door jouw creatieve inzicht zie je al snel wat voor stijl bij welke klant past en weet je iedereen goed te adviseren
-
klantgericht: bij binnenkomst is het belangrijk dat iedereen goed wordt verwelkomd. Het is een klein uitje om naar de kapper te gaan. Een kopje koffie of thee aanbieden en een boekje klaarleggen, zorgt al voor een fijne ervaring voor de klant. Zo zorg je ook nog eens voor een vast klantenbestand
-
sociaal: de hele dag door zitten er verschillende klanten op de kappersstoel. Je vindt het leuk om met iedereen lekker te kletsen. Of het nu over het weer gaat of juist over iets serieuzer. Je weet op elk onderwerp goed in te haken
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als kapper via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over kappers
-
wat doet een kapper?
Een kapper verzorgt het haar van mensen. Dit doe je onder andere door het haar te wassen, knippen en te stijlen. Je zorgt ervoor dat iedere klant met een nieuwe coupe blij de kapsalon uitloopt. Benieuwd naar wat een kapper nog doet? Lees het hier!
-
wat verdien je gemiddeld als kapper?
Gemiddeld verdien je ongeveer 1.833 euro bruto per maand op basis van een werkweek van 40 uur. Per jaar verdien je zo’n 23.755 euro bruto. Ga je aan de slag als flexmedewerker? Dan verdien je ongeveer 10,58 per uur. Wil je meer weten? Lees het hier.
-
ervaring nodig voor kapper?
Als je kapper wil worden, moet je de kappersopleiding hebben afgerond. Dit is een mbo-opleiding die je binnen een of twee jaar afrondt en waar je al praktijkervaring opdoet. Nieuwsgierig naar een baan als kapper?
-
waarom is het leuk om te werken als kapper?
Het leuke aan een baan als kapper is dat je elke dag verschillende mensen in je kappersstoel hebt zitten die allemaal een ander kapsel willen. Tijdens je werk klets je met hen en kan je je creativiteit kwijt als iemand een nieuwe haarstijl wilt uitproberen. Je werk is dus lekker divers! Meer weten over deze baan?
-
hoe moet ik solliciteren op een kapper vacature?
Solliciteren als kapper is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!