Als callcentermedewerker voer je telefoongesprekken: met wie en waarom verschilt per afdeling en per bedrijf of organisatie. Bij sommige bedrijven is het je taak om klanten verder te helpen met problemen. Goed luisteren en de juiste vragen stellen is hiervoor essentieel. Bij andere organisaties bel je juist met een specifiek doel: een bepaalde dienst verkopen. 

Het is super afwisselend werk, omdat je telkens weer met iemand anders in gesprek gaat. Je speelt ook een belangrijke rol in het imago van een bedrijf: je bent als spreekbuis het spreekwoordelijke visitekaartje! Vriendelijkheid staat daarom altijd voorop. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder!

gemiddeld salaris van een callcentermedewerker

Wil je weten wat een fulltime callcentermedewerker verdient? Bekijk het direct in onze eigen salarischecker.

Heb je veel specialistische kennis nodig zoals in de financiële dienstverlening, ict of voor de overheid? Dan verdien je doorgaans meer dan wanneer je aan de slag gaat bij bijvoorbeeld een facilitair callcenter.  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

cao callcenter: goed om te weten

In de wereld van callcenters zijn er heldere afspraken vastgelegd in de cao om jouw belangen te waarborgen, waaronder salaris, vakantiedagen, pensioenopbouw, vakantiegeld en mogelijke overwerktoeslagen. Vraag je je af wat de opzegtermijn is als je van baan wilt veranderen? En of je vrij bent op speciale dagen zoals Koningsdag? Je vindt alle belangrijke informatie, naast je salaris, uitgebreid beschreven in de cao callcenter. Een positief aspect van een cao is dat het een minimumnorm vaststelt, maar er is altijd ruimte voor extra voordelen.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Werk je als callcentermedewerker op een zondag? Dan krijg je vaak een toeslag van 50% op je salaris. Dat is mooi meegenomen! Ook bouw je 8,33% vakantiegeld op als je werkt via Randstad. 

wat doet een callcentermedewerker?

Als callcentermedewerker ben je verantwoordelijk voor het contact met klanten. Je bent daarom communicatief sterk. Goed luisteren, doorvragen en samenvatten doe je bij ieder gesprek om zo tot de beste oplossing voor de klant te komen. Er zijn vaak twee soorten functies voor callcentermedewerkers: inbound of outbound. 

  • inbound houdt in dat (potentiële) klanten of leveranciers naar jou bellen met een vraag of probleem. 

  • als outbound medewerker heb jij juist de touwtjes in handen en bel jij namens het bedrijf of de organisatie (potentiële) klanten op om uitleg te geven over een bepaalde dienst of product. 

Wanneer je als medewerker in een callcenter aan de slag gaat, heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zowel binnen als buiten het callcenter. 

  • groei door tot teamleider of supervisor in het callcenter! Met jouw ervaring begeleid je callcentermedewerkers en leer je ze de fijne kneepjes van het vak. Je schakelt in deze functie veel met het management van het callcenter. Een uitdagende baan waar verantwoordelijkheid en inlevingsvermogen belangrijk zijn. 

  • groei door tot sales of commercieel medewerker! Als callcentermedewerker outbound merk je dat het overtuigen van klanten je goed af gaat. Deze ervaring en je enthousiasme voor het bedrijf neem je mee naar de functie van commercieel medewerker. In deze functie til je jouw commerciële vaardigheden naar een hoger niveau. 

  • groei door tot financieel adviseur! Als callcentermedewerker behoort doorgroeien tot financieel adviseur ook vaak tot één van de mogelijkheden. Als financieel adviseur help je klanten knopen doorhakken bij hun financiën en geef je ze advies. Bij Randstad start je gratis met een opleiding tot financieel adviseur.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er bestaan verschillende functies voor een callcentermedewerker:

  • callcentermedewerker inbound: in deze functie ben je de mede-verantwoordelijk voor al het inkomende telefoonverkeer. Dat betekent dat (potentiële) klanten of leveranciers naar jou bellen en jij een servicegerichte rol hebt. Je werkt vaak op de afdeling klantenservice of helpdesk. Jouw doel? Mensen verder helpen! 

  • callcentermedewerker outbound: in deze rol ben je zelf verantwoordelijk voor het contact met (potentiële of voormalige) klanten van het bedrijf waarvoor je werkt. Deze functie vraagt om overtuigingskracht en empathie. Je hebt vaak een helder doel voor ogen: een product verkopen, de klant terugwinnen of informatie inwinnen. Wat je doel ook is, met elk gesprek dat je voert probeer je dat doel te bereiken.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als callcentermedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als callcentermedewerker inbound

een constructief gesprek voeren

De belangrijkste taak van een callcentermedewerker is natuurlijk het voeren van een fijn gesprek. Dat lukt alleen wanneer je op een open en vriendelijke manier communiceert, met aandacht voor de klant. Goed luisteren is key! Waar heeft de klant behoefte aan? Hoe help je hem of haar verder? Samen kom je verder. 

enthousiasme overbrengen

Wat ook belangrijk is in de functie van callcentermedewerker: je enthousiasme en affiniteit met de organisatie overbrengen. Je bent tenslotte het uithangbord van het bedrijf! Dus voor welk bedrijf je ook aan de slag gaat, het is belangrijk dat jullie een klik hebben. Want praten over een product of dienst waar je zelf heel enthousiast over bent, praat tenslotte veel makkelijker.  

genoeg kennis

Het doel van een callcentermedewerker inbound is om klanten verder te helpen. Hebben ze een vraag? Een probleem? Een klacht? Jij hoort het aan en helpt ze verder! Het is belangrijk dat je dus veel afweet van het product of de dienst van het bedrijf waar je werkt. En als je het antwoord niet direct weet, dan weet je wel welke collega’s je kunnen helpen. 

snel schakelen in het computersysteem

Als medewerker in een callcenter is het belangrijk dat je snel kan schakelen in de computersystemen. Elk telefoongesprek en elke klant leg je vast in het systeem, om zo tot de beste oplossingen te komen. 

wie zijn je collega’s?

Op een callcenter kom je veel verschillende collega’s tegen waarmee je vroeg of laat in aanraking komt. Zo werk je nauw samen met commercieel medewerkers en accountmanagers die wellicht specifieke taken voor je hebben als bepaalde klanten bellen. Ook heb je vaak een supervisor of teamleider boven je die alle klantenservice medewerkers en callcentermedewerkers aanstuurt. 

werkdag van een callcentermedewerker

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als callcentermedewerker? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! Hier gaat zij op bezoek bij topwerkgever ABN AMRO en krijgt ze te zien hoe makkelijk je mensen blij kan maken via de telefoon!

callcentermedewerker bij de ABN

je werkplek en werktijden als callcentermedewerker

Een callcentermedewerker werkt bij (middel-)grote bedrijven. Dat betekent dat je dus vaak op mooie en luxe kantoren werkt! En werk je graag thuis? Perfect! Als callcentermedewerker is het ook mogelijk om (deels) vanuit huis te werken! 

Vind je het belangrijk om je kinderen tussendoor van school te halen? Of wil je graag vrij zijn wanneer anderen werken? Hoe jouw nood aan flexibiliteit er ook uitziet, werken in een callcenter is flexibel werk dat je makkelijk kan combineren met een studie of gezin. Alles is mogelijk; of je nou vaste werktijden zoekt of juist graag in de avond werkt: de keuze is aan jou! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

leuke bedrijven om te werken als callcentermedewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • abn amro: de abn amro vind je overal! Ideaal dus als je dicht bij huis wilt werken. In de video hierboven zie je precies wat je kan verwachten in het callcenter van deze bank. 

  • achmea: bij Achmea los je de financiële problemen op van mensen met hun verzekeringen. Je helpt mensen verder met bijvoorbeeld het declareren van zorgkosten of ondernemers met digitale schade zoals dataverlies. Achmea is een innovatief bedrijf met als missie: het dagelijkse leven van hun klanten beter maken.

  • bol.com: hoe fijn is het als er problemen zijn met je pakketje en dat iemand het aan de telefoon voor je snel oplost? Heel fijn! En dat is precies wat je gaat doen bij Bol.com! 

  • kpn: als er ergens een goed en mooi callcenter is, dan is dat natuurlijk bij KPN! Hier weten ze niet alleen alles van telefonie, internet en tv-abonnementen, maar ook hoe je als klantexpert het beste problemen van klanten oplost. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar ze een vlotte en oplossingsgerichte babbel kunnen gebruiken. Bekijk ook deze bedrijven eens:

Een callcentermedewerker is van vele markten thuis en het goede nieuws: je hebt hier geen diploma voor nodig! Het werk is lekker snel schakelen en constant in het belang van de klant denken. Dat betekent dat je:

  • inlevingsvermogen hebt

  • in oplossingen denkt

  • snel schakelt

  • makkelijk je weg vindt in computersystemen

  • goed kan luisteren

  • helder kan communiceren en duidelijk praat 

  • een hart voor de organisatie hebt

Denk je dat je nog niet klaar bent voor een baan als callcentermedewerker? Geen zorgen! Als je aan de slag gaat bij een callcenter, krijg je vrijwel altijd een training op maat. Je leert het bedrijf, de producten of diensten kennen. Ook kan je via Randstad opleidingen en trainingen volgen in de klantcontact.

Ook krijg je uitgebreid informatie over hoe je de mensen precies te woord moet staan en je krijgt een training om de software vlot onder de knie te krijgen! Kortom: alles voor een vliegende start dus!

Ligt de rol van callcentermedewerker jou goed en wil je de volgende stap zetten? Dan is het in de meeste gevallen wel nodig om een certificaat of diploma te halen. Bijvoorbeeld als je (financieel) klantadviseur wilt worden bij een bank of verzekeraar. Dan heb je een Wft-diploma nodig. Hier helpen je graag bij! 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als callcentermedewerker

Als callcentermedewerker ontwikkel je een aantal eigenschappen en competenties die je bij veel verschillende functies nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • empathisch vermogen: doordat je de hele dag in het belang van de klant denkt, leer je je goed inleven in anderen en zie je snel hoe je anderen verder helpt.

  • oplossingsgericht denken: in een callcenter worden problemen opgelost! En daar help je elke dag bij.

  • stressbestendigheid: aan de telefoon krijg je met veel verschillende klachten en problemen te maken. En soms komen die allemaal tegelijk of soms zijn mensen boos. Het is dan aan jou om je hoofd koel  te houden en professioneel te blijven. 

  • communicatief sterk: de telefoon opnemen, mails opstellen of overleggen met je collega’s: jij draait er je hand niet voor om. In een callcenter communiceer je de hele dag door met collega’s, maar ook met klanten en leveranciers. Daarom is het voor deze functie heel belangrijk dat je communicatief sterk bent! 

Vind je het als callcentermedewerker belangrijk om te groeien en jouw competenties te blijven ontwikkelen? Check dan zeker de trainingen van GoodHabitz.

 

  • Een andere functie binnen de telecommunicatie?

Is een fucntie als callcentermedewerker net niet de goede match, maar ben je wel beniewd naar andere functies in het vakgebied telecom? Neem dan even een kijkje op onze telecom of sales vakgebiedpaginas.  

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden;

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt;

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster;

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

  • vast contract? Een uitzendbaan als callcentermedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad.

veelgestelde vragen over callcentermedewerkers

  • wat doet een callcentermedewerker?

    Als callcentermedewerker voer je gesprekken: met wie en waarom verschilt per afdeling en per bedrijf of organisatie.

  • wat verdien je gemiddeld in een callcenter?

    Als fulltime callcentermedewerker verdien je ongeveer tussen de 9,70 euro en 16,00 euro per uur.

  • heb je ervaring nodig voor callcentermedewerker?

    Zo lang je van aanpakken weet, klantgerichtheid een tweede natuur voor je is en je het leuk vindt om je elke dag met mensen te werken, zijn er callcenterfuncties voor je beschikbaar.

  • hoe moet ik solliciteren al callcentermedewerker?

    Solliciteren als callcentermedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan in het callcenter?
    • empathisch vermogen: 

    • oplossingsgericht denken: 

    • stressbestendigheid:

    • communicatief sterk