Een administrateur is verantwoordelijk voor een goed verloop van allerlei processen binnen een bedrijf. Je bent de ruggengraat van een bedrijf. Samen werk je met verschillende afdelingen en is het belangrijk dat de informatiestromen goed verlopen, zodat alle partijen op één lijn zitten. Er zijn verschillende administrateurs zoals: salaris, - database - en hr-administrateurs. De keuze is aan jou!

wat doet een administrateur?

Als administrateur ben je verantwoordelijk voor:

  • het beheer van budget informatie, financiële rapporten, audits

  • het klantcontact per mail of telefoon 

  • de opstelling van overeenkomsten en offertes

  • de opstelling van rapportages

Wil je weten wat je gaat verdienen als administrateur? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als administrateur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Ben je klaar voor een volgende uitdaging en wil je meer verantwoordelijkheid? Dan is het mogelijk om door te groeien naar leidinggevende functies. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • procurement manager: een procurement manager regelt alle inkoop voor een organisatie. Een belangrijke taak waarbij je net als een administrateur bovenop de cijfers moet zitten! 

  • teamleider: merk je tijdens het werken als administrateur dat je communicatie-eigenschappen goed zijn én dat je goed bent in het overzicht bewaren en prioriteiten stellen? Mooi! Dan stuur je misschien wel over een tijd een heel team van administratieve medewerkers aan!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er zijn verschillende administrateurs waar organisaties naar zoeken. De functietitels kunnen soms van elkaar verschillen, maar de taken liggen in elkaars verlengde. Voorbeelden van soorten administrateurs zijn:

  • juridisch administratief assistent

In deze functie houd je je bezig met de juridische kant van administratief werk. Hierbij stel je onder andere teksten op, verwerk je e-mails, registraties en octrooiaanvragen. Je bent de aangewezen persoon om vragen van belanghebbenden te beantwoorden en controleert de volledigheid van verschillende belangrijke gegevens.

  • administratief medewerker

Als administratief medewerker houd je de administratie bij van een bedrijf. Je ondersteunt verschillende processen en houdt bijvoorbeeld de agenda bij, verstuurt facturen en neemt de telefoon op.

  • bedrijfsadministrateur

Als je ervan houdt om secuur te werken en de puntjes altijd op de ‘i’ te zetten dan is een functie als bedrijfsadministrateur wellicht iets voor je. Je bent onder andere bezig met het beheer van debiteuren, formulierstromen en archivering.

  • financieel administrateur

50 kerstpakketten besteld? Jij betaalt! Een financieel administrateur verwerkt alle financiën van een bedrijf. Jij zorgt ervoor dat alle facturen betaald en geïnd worden. Dat betekent: alle balansen het hele jaar goed in de gaten houden, zodat je aan het eind van elke maand (én jaar) alles overzichtelijk bij de hand hebt en iedereen zijn vakantiegeld, bonus en eindejaarsuitkering ontvangt. 

  • hr-administrateur

In de rol als hr-administrateur ben je degene die onder andere de arbeidsovereenkomsten opstelt en ervoor zorgt dat iedereen elke maand zijn salaris ontvangt. Heeft het personeel een vraag over iets hr-gerelateerd? Dan ben je het eerste aanspreekpunt. Daarnaast zorg je ook voor de in-, door- en uitstroom van personeel. Werk genoeg dus!

Aan het werk als administrateur? Dat kan! Wat kan je verwachten als je gaat werken als administrateur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als administrateur

Per bedrijf kan het takenpakket verschillen. Er zijn namelijk verschillende rollen die je in dit functieprofiel vervult. Onderstaande taken komen het meest voor als je aan de slag gaat als (financieel) administrateur.

telefoneren en e-mailen met klanten

Klanten hebben (financiële) vragen en die moeten natuurlijk worden beantwoord. Je vindt het leuk om met mensen in contact te staan en bent daarom de perfecte persoon om deze vragen te beantwoorden. 

balans in de gaten houden

Als financieel administrateur houd jij constant de balans in de gaten. Hoeveel geld komt er binnen hoeveel gaat eruit? En wat zijn de kostenposten in de toekomst en waar liggen nog kansen? Jij weet het!

de agenda bijhouden

Alles werkt als een geoliede machine door de expertise die je bezit. Doordat je weet wat er op de planning staat, stuur je makkelijk herinneringen de deur uit en zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van belangrijke afspraken.

de salarisadministratie bijhouden

Aan het eind van de maand je loonstrookje ontvangen? Dat vinden je collega’s ook wel fijn! Je bent daarom in een rol als hr-administrateur verantwoordelijk dat iedereen zijn salaris ontvangt.

wie zijn je collega’s?

Je hebt natuurlijk veel collega’s die in hetzelfde bedrijf werken. Samen met andere administrateurs heb je het overzicht van agenda’s en financiële zaken. Mensen met wie je dagelijks te maken hebt, zijn bijvoorbeeld hr-medewerkers en natuurlijk de eigenaar van de organisatie die ook graag weet of alles in het bedrijf op orde is.

werkdag van een administrateur

Een bedrijf loopt niet soepel zonder een goede administratie bij te houden. En laat dit nou net hetgeen zijn waarin je zo goed bent! Als echte duizendpoot kun je goed procesmatig werken en ordenen op de juiste manier. Omdat er verschillende soorten zijn, heb je de keuze uit verschillende functies. 

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als administrateur? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

administrateur

barista

je werkplek op kantoor

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je tijdens de koude wintermaanden buiten zit te koukleumen of jezelf in de zomer in het zweet zit te werken. Je zit namelijk lekker op kantoor waar de temperatuur altijd op peil is. Thuiswerken is ook mogelijk, maar dat ligt natuurlijk aan het bedrijf waarvoor je gaat werken.

leuke bedrijven om te werken als administrateur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • achmea: waar je terechtkunt als administratief medewerker in de wereld van verzekeringen.

de werktijden van een administrateur

De werktijden van administrateurs kunnen verschillen per werkgever. Ga je bijvoorbeeld werken in een ziekenhuis? Dan zijn nachtdiensten normaal. Ga je werken in een ander bedrijf waar ze normale kantoortijden aanhouden? Dan kun je makkelijk na je werk aan tafel schuiven. 

Ook is het mogelijk dat je soms in het weekend moet werken, maar dat is per organisatie verschillend. Belangrijk is dus om goed te bespreken wat de werktijden zijn. Dat is fijn voor jou en je werkgever.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Heb je al ervaring als administratief medewerker bij bijvoorbeeld een verzekeringskantoor? Dan komt dat natuurlijk goed van pas! Als je in het bezit bent van een bachelordiploma dan heb je een streepje voor, maar dit is geen vereiste om te hebben. Wel geldt bij deze functie: hoe hoger je opleiding en hoe meer ervaring je hebt, hoe sneller je wordt aangenomen.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als administrateur

Werken als administrateur? Dan zijn er verschillende vaardigheden die handig zijn om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende competenties: 

  • nauwkeurigheid
    Je werkt in sommige functies met budgetten en andere financiële zaken. Bovendien verstuur je ook facturen die hoge bedragen bevatten. Maar je weet van jezelf dat je rustig en secuur te werk gaat. Makkelijk zat dus!

  • georganiseerd
    In deze functie is het fijn als je geordend werkt en goed toezicht houdt op de verschillende procedures die binnen het bedrijf lopen. Bovendien ben je een kei in plannen en draagt dit allemaal bij aan het behalen van doelstellingen.

  • communicatief sterk
    de telefoon opnemen, mails schrijven en mensen te woord staan, zijn werkzaamheden waar je heel makkelijk je draai in vindt. Je overlegt veel met je collega’s, maar hebt ook gesprekken met klanten.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als administrateur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over administrateurs

  • wat doet een administrateur?

    Je taken verschillen per bedrijf. Enkele voorbeelden van taken zijn: budget informatie beheren, offertes sturen, rapportages opstellen en contact hebben met klanten.

     

  • wat verdien je gemiddeld als administrateur?

    Gemiddeld verdien je per jaar €31.155 bruto. Dit is gebaseerd op cijfers van de Randstad-salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als administrateur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

  • ervaring nodig voor administrateur?

    Met een bachelordiploma maak je al een goede kans om als administrateur aan de slag te gaan. Maar natuurlijk is het ook handig als je al enige ervaring hebt opgedaan.

  • hoe moet ik solliciteren op een administrateur vacature?

    Solliciteren als administrateur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!