Het is weer zo ver! Je bent wederom een jaartje ouder en (hopelijk) wijzer geworden. Erg leuk al die felicitaties en kado's natuurlijk, maar het gaat ook gepaard met een bepaalde verwachting van je collega's: trakteren. En dat trakteren op werk vergt nog best wat denkwerk. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met allergieën, dieetwensen en vegetariërs. Daarnaast moet je nadenken over de juiste hoeveelheid en hoe je je traktatie aankondigt. Kortom: hoe pak je het aan? Wij helpen je met ons traktatie-stappenplan.
1. traktatieregels werkgever checken
Werk je nog niet al te lang bij je werkgever? Dan is het allereerst een goed idee om een collega te vragen hoe verjaardagen binnen het bedrijf gevierd worden. De bedrijfscultuur kan namelijk nogal verschillen per werkgever: er zijn bedrijven die de jarige zelf trakteren in plaats van andersom. In dat geval hoef jij dus niks te organiseren. Toch handig om te weten voordat je met een grote tas vol met 30 broodjes kroket je kantoor binnen komt lopen.
2. trakteren op werk ideeën
Heeft je collega aangegeven dat je toch echt zelf je traktatie moet regelen? Dan is het tijd om na te denken over wat je wil trakteren. Het is erg lastig om met de wensen van iedereen rekening te houden. Houd het daarom toegankelijk en simpel. Een goed idee kan zijn om een combinatie te doen van een ongezonde en gezonde snack. Zo is er voor ieder wat wils. We hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.
zoete traktaties:
- zeeuwse bolussen
- kleine gebakjes, zoals macarons, muffins, madeleines of eclairs
- (zelfgemaakte) koekjes, zoals chocolate chip cookies, spritsen, havermout-, bitter-, pindakaas- of spekkoekjes
- brownies
- slagroomsoesjes
- bakjes zoete popcorn
hartige traktaties:
- pasteitjes met kip
- hartige broodjes (saucijzen-, worsten-, frikandel- of kaasbroodjes)
- gehaktballetjes en kipsateetjes
- bladerdeeghapjes of mini quiches
- een tapasmix (ham, garnalen, chorizo, olijven, sardines, stokbrood, tapenade en hummus)
- wraps met zalm, sla en kruidenspread
gezonde vegetarische traktaties:
- fruit- en/of groentespiesjes
- bananenbrood
- kokosmakronen
- bakjes ongezouten noten (walnoten, amandelen, pecannoten, cashewnoten, etc.)
- groentewraps met avocado, paprika, hüttenkäse, tomaat en rucola
- een couscoussalade met falafel
3. voor wie trakteer je allemaal?
Het liefst zou jij natuurlijk elke collega binnen je bedrijf een traktatie gunnen, want zo ben jij! Maar tenzij je in een kleinere start up werkt, gaat dit een lastig verhaal worden. Je wil natuurlijk niet je halve maandsalaris erdoorheen jagen. Het is daarom helemaal niet erg om het bescheiden te houden. Trakteer de directe collega's uit je team en eventueel die van je afdeling. Breng een aantal dagen van tevoren in kaart wie er allemaal op kantoor zijn, zodat je genoeg traktaties bij je hebt. En neem er dan voor de zekerheid nog wat extra mee. Het zou toch vervelend zijn als een paar collega's de boot missen.
4. hoe laat trakteer je en hoe kondig je dat aan?
Ga je zoetigheid trakteren? Dan is rond 11:00 uur s'ochtends een goed moment om dit te doen. Heerlijk met een theetje of een bakkie koffie erbij. Ga je voor een hartige traktatie? Mik dan op de lunch of later in de middag, rond 16:00 uur. Laat je collega's van tevoren via een mailtje weten hoe laat en waar er een traktatie op ze staat te wachten. Op die manier kunnen ze rekening houden met hun eetlust en zelf beslissen of ze een kijkje komen nemen. En hoef jij ook niet het middelpunt van de aandacht te zijn als je dat niet fijn vindt. Wat je ook kan doen is zelf de afdeling rondlopen en je traktaties persoonlijk uitdelen. Check dan wel eerst of het toegestaan is om aan je bureau te eten.
Fijne verjaardag!