Help! Om je heen hoor je mensen vaak over hun uitgebreide netwerk op LinkedIn, maar jij als student weet niet zo goed of je er ook aan moet geloven. Je hebt toch nog helemaal geen serieuze carrière? Wat is dan het nut van het aanmaken (en vooral het pimpen) van een LinkedIn-profiel? Ik geef je in dit blog een portie tips voor een sterk LinkedIn-profiel, zelfs wanneer je nog niet je comfy studentenbijbaantje hebt ingeruild voor een serieuzere.
wat heb ik aan linkedin als ik geen ervaring heb
Allereerst leer je natuurlijk een heleboel mensen kennen tijdens je studie. Wie weet kan die ene persoon uit je werkgroep later nog van pas komen in je carrière. Zo merk ik zelf dat ik vaak via via wel iemand ken bij een bepaald bedrijf en dit zijn meestal studiegenoten of kennissen van vroeger. Daarom is het belangrijk een online visitekaartje op LinkedIn te hebben, zodat je altijd in staat bent contacten te onderhouden voor professionele doeleinden. Ook kun je veel vacatures vinden op LinkedIn en als je je profiel een beetje up-to-date houdt, krijg je zelfs vacatures waarvan LinkedIn denkt dat ze je aan zullen spreken. Dat scheelt weer een hoop moeite bij de zoektocht naar jouw droombaan!
oke… maar wat moet er dan op mijn linkedin-profiel staan
Er zijn een aantal musthaves voor een sterk LinkedIn-profiel. Zoals een representatieve foto: dit is het allereerste wat mede-LinkedInners van jou zullen zien waardoor een eerste indruk gevormd wordt, dus zorg ervoor dat je je op je best presenteert. Ook een kopregel waar je in één zin uitlegt wat je doet of zou willen doen is belangrijk voor je vindbaarheid en zodat jouw connecties in één oogopslag zien in welke branche jouw interesses liggen. Als laatste is het toevoegen van je opleidingen een simpele doch belangrijke taak.
Het moeilijkste deel komt bij het toevoegen van werkervaring. Waarschijnlijk heb je geen (of weinig) serieuze werkervaring, je studie is immers druk genoeg. Toch zou ik je bijbaantje in de horeca gewoon op LinkedIn zetten. Zo laat je zien dat je naast je studie vrije tijd besteedt aan werk en dat je dat succesvol weet te combineren. Zodra je meer relevante werkervaring gaat opdoen, kun je een schifting maken in welke baantjes nog van belang kunnen zijn in je verdere carrière. Denk hierbij aan relevante competenties die je hebt opgedaan tijdens je bijbaan of bijbanen in het vakgebied waarin jouw interesses liggen.
kortom: ga vandaag nog aan de slag
Stel het niet uit en durf je profiel aan te vullen met ervaring waarvan je eerst dacht dat het irrelevant zou zijn omdat je nog nooit een fulltime kantoorbaan hebt gehad. Ben je nog onzeker over jouw persoonlijkheid? Doe dan hier de persoonlijkheidstest van Randstad om jezelf beter te leren kennen! Wie weet kun je deze resultaten gebruiken bij het inrichten van je LinkedIn-profiel.