Het is al vaak gezegd: de wereld om ons heen verandert razendsnel. Internet en nieuwe technologieën brengen namelijk grote veranderingen met zich mee, zowel op de werkvloer als in het privéleven. Om de nieuwe ontwikkelingen bij te kunnen benen en te leren je aan te passen aan deze constante verandering, is het noodzakelijk jezelf te blijven ontwikkelen. Of je nu een bijbaantje, je droombaan of geen baan hebt: lifelong learning is voor iedereen belangrijk. Om je op weg te helpen geven we je tips!

lifelong learning

Het concept lifelong learning werd in 1971 voor het eerst geïntroduceerd en vandaag de dag is het relevanter dan ooit. De term benadrukt dat kennis opdoen niet alleen plaatsvindt tijdens je jeugd en in het klaslokaal, maar je hele leven lang en in verschillende situaties. Lifelong learning is het constant op blijven doen van nieuwe kennis, op vrijwillige basis en vanuit je eigen motivatie. Denk hierbij aan ontwikkeling op de werkvloer, maar ook op persoonlijk vlak.

Door je kennis te vergroten op persoonlijk gebied, leer je jezelf beter kennen en begrijpen en groei je als mens. Zo kun je bijvoorbeeld je soft skills ontwikkelen, die bij contact met je collega’s weer belangrijk zijn. Door je op professioneel gebied te blijven ontwikkelen, word je een duurzamere en beter inzetbare werknemer. Hoe meer kennis je opdoet, hoe aantrekkelijker je bent voor een werkgever. Werknemers die zich verdiepen in hun branche, zijn tevens beter voorbereid op ontwikkelingen en kunnen zich op tijd aanpassen.

nieuwe technologieën

Lifelong learning wordt door de komst van steeds weer nieuwe technologieën alleen nog maar belangrijker. De manier hoe we samenwerken, communiceren en informatie verzamelen verandert door deze technologieën continu. Ben je binnen jouw bedrijf bijvoorbeeld net gewend aan communiceren via het intranet, is er alweer een nieuwe, meer efficiënte manier gevonden.

Hoewel nieuwe technologieën aan de ene kant de oorzaak zijn van deze grote veranderingen, bieden ze aan de andere kant ook handvatten om veranderingen bij te houden. Denk aan handige tools en websites die overzicht bieden in de grote hoeveelheid aan informatie op internet. Om te kunnen overleven in dit digitale tijdperk is daarom kennis van Web 2.0 toepassingen – interactieve toepassingen op internet zoals Facebook, YouTube en Wikipedia - onmisbaar. Ben je daar nog geen ster in, dan wordt het dus hoog tijd deze kennis op te krikken!

Het internet is natuurlijk hét medium om nieuwe kennis op te doen. Omdat je snel door de bomen het bos niet meer kunt zien, geven we je 4 tips:

ted talks

In video’s van maximaal 18 minuten vertellen sprekers over de hele wereld over hun ideeën of ontdekkingen. De meeste video’s zijn in het Engels, maar vaak hebben ze ook Nederlandse ondertiteling. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het vergroten van je zelfvertrouwen? Bekijk dan deze Ted Talk.

universiteit van nederland

Bij de Universiteit van Nederland vind je elke werkdag een nieuw college, met elke week een ander thema. Hoogleraren uit heel Nederland bespreken verschillende onderwerpen op een luchtige manier. Elke werkdag staat er om 20:30 uur een nieuw college online.

mooc’s

Een Massive Open Online Course (MOOC) is een online cursus, waar je gratis aan kunt deelnemen. Soms doen wel duizenden mensen aan dezelfde cursus mee. Deze MOOC’s bestaan onder andere uit colleges, werkboeken en opdrachten en ze worden aangeboden door verschillende universiteiten over de hele wereld. Na afronding ontvang je een certificaat. Interessante cursussen vind je bijvoorbeeld via Coursera.

online trainingen

Via Mijn Randstad kun je je aanmelden voor de online trainingen. We bieden meer dan 95 verschillende trainingen aan, waarbij jij je in je vrije tijd kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld ‘Solliciteren met lef’, ‘Timemanagement’ en ‘Werken met Excel’. Handig! Na aanmelding krijg je binnen 2 werkdagen per e-mail de inloggegevens toegestuurd. En dan kun je direct aan de slag!

aanmelden voor online trainingen via Mijn Randstad