toekomstgericht ontwikkelen
Van medewerkers mag worden verwacht dat zij zich actief inzetten om hun duurzame inzetbaarheid te versterken. Of en in welke mate dit gebeurt, is afhankelijk van de fit die een medewerker ervaart bij zijn huidige en toekomstige werk(omgeving). Daarom is het belangrijk om daarover gesprekken te voeren met medewerkers en hen te schetsen wat hun perspectief is. Een lonkend perspectief is uitdagend en energie-gevend werk, nu, morgen, volgende maand, de komende jaren....... Dat kan en mag, nu of later, ook bij een andere organisatie zijn. Doorstroom en/of uitstroom van medewerkers biedt de organisatie immers ruimte voor instroom van nieuwe medewerkers met nieuwe/andere kennis of vaardigheden die de organisatie verder brengen. Daar is niets mis mee, mits het verantwoord gebeurt. Duurzame inzetbaarheid is toekomstgericht ontwikkelen: het creëren van perspectief!
Medewerkers toekomstgericht ontwikkelen vereist leidinggevenden die oog en oor hebben voor de behoeften, wensen en ambities van medewerkers en hen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. De aanpak van duurzame inzetbaarheid omvat dus ook een leer- en ontwikkelaanbod voor leidinggevenden om hen te helpen zich te ontwikkelen en stappen vooruit te zetten qua leiderschap. De leider van de toekomst weet feilloos te schakelen tussen de rollen van leider, verbinder, manager en coach en deze in praktijk te brengen wanneer de situatie daarom vraagt. Een toekomstgerichte ontwikkeling van medewerkers doet met name een beroep op de rol van leider (richting geven, inspireren, veranderen/ vernieuwen) en de rol van coach (medewerkers spiegelen, stimuleren en ontwikkelen). Ontwikkelingsgerichte leiders helpen medewerkers en daarmee de organisatie naar de 'next step'!
"een strategische HR-partner kan het verschil maken in de aanpak van duurzame inzetbaarheid."
strategische HR-partner
Organisaties kunnen een strategische HR-partner inzetten om de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers en leidinggevenden te helpen versterken. Een strategische HR-partner is in staat om de organisatie een aanpak met activiteiten aan te reiken en te (helpen) implementeren, waarvan is aangetoond dat deze effectief zijn en positief bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in organisaties. Omdat een uitgeschreven aanpak niet per definitie wordt geïmplementeerd en toegepast in de praktijk zoals is bedoeld, is het belangrijk dat een strategische HR-partner naast het management en de HR-professionals in de organisatie staat en hen leert om de aanpak op een juiste manier in praktijk te brengen. De hulp van een strategische HR-partner kan het verschil maken in de aanpak van duurzame inzetbaarheid!
Toekomstbestendige organisaties zijn organisaties die investeren in hun medewerkers en leidinggevenden qua duurzame inzetbaarheid en vertrouwen op het rendement van hun ontwikkeling. Zij kenmerken zich door een cultuur te vormen waarin een leven lang leren en ontwikkelen een vanzelfsprekendheid is. Leren en ontwikkelen is dan onderdeel van het werk, is ingebed in de 'way of working'. Zo ontpopt een organisatie zich als een krachtige leeromgeving, wat positief doorwerkt in het imago van de organisatie als aantrekkelijke werkgever voor zittende en potentiële medewerkers.
Dus: investeren in duurzame inzetbaarheid staat voor het creëren van toekomstbestendigheid: voor medewerkers én organisatie!
Wil je meer lezen over het investeren in duurzame inzetbaarheid? Download het whitepaper ‘Focus op Groeikracht’.
Lees hier meer artikelen van externe experts.