Overal wordt nu gesproken over het mentale welzijn van werknemers. Dat was nodig ook, want ook voor de coronacrisis was de mentale gezondheid al in het gedrang. Hoe zorgen we ervoor dat dit een speerpunt blijft na corona? Vind in het whitepaper ‘Focus op Groeikracht’ meer achtergrond, evenals 5 goede redenen om te werken aan duurzame inzetbaarheid.
geschreven door thijs launspach
corona en mentale gezondheid
Thuiswerken waar dat ook maar een beetje mogelijk was, of anders werken met allerlei nieuwe regels rond hygiëne. Vergaderen via Teams of Zoom. Misschien zelfs even moeten stóppen met werken, omdat je werk niet ‘vitaal’ genoeg werd gevonden. De coronacrisis heeft onze manier van werken grondig veranderd, misschien zelfs wel voor altijd. Het virus zorgde voor een unieke situatie: in min of meer elke sector moest er opnieuw worden nagedacht over hoe het werk kon worden aangepast.
Over de negatieve gevolgen van het virus is ruimschoots gesproken, en terecht. De steeds veranderende regels zorgden voor onzekerheid, frustratie en stress. Het thuiswerken en het wegvallen van het contact met collega’s veroorzaakte dikwijls eenzaamheid. Voor veel mensen werd het werk eentoniger, en saaier.
Corona heeft echter ook een aantal positieve consequenties gehad. Eén daarvan is me de afgelopen anderhalf jaar in het bijzonder opgevallen: meer dan ooit staat sinds de coronacrisis onze mentale gezondheid bij het werken op de agenda.
"de coronacrisis heeft onze manier van werken grondig veranderd, misschien zelfs wel voor altijd."