Reskilling is hét thema van de komende jaren, aldus het World Economic Forum (WEF) in het rapport The Future of Jobs. In deze blog lees je waarom dat zo is, en geven we je 5 praktijktips om een start te maken in jouw bedrijf.
reskilling voor de toekomst
De arbeidsmarkt blijft voorlopig nog krap, nieuwe technologieën ontwikkelen zich sneller dan gedacht, veel banen zijn niet voldoende futureproof en de skills gap wordt steeds groter. In deze setting zullen je medewerkers de komende jaren over andere skills moeten beschikken dan ze nu doen. Het WEF voorspelt dat 44% van de benodigde kernvaardigheden van medewerkers in de komende paar jaar zal veranderen. Dat betekent dat zes op de tien medewerkers moeten worden bij- of omgeschoold.
lees ook
de top 10 skills voor de toekomst: dit zijn ze.
5 praktische tips waar je vandaag mee aan de slag kunt
Voor alle projecten en processen in je bedrijf geldt dat een gestructureerde en doelgerichte aanpak de beste kans op succes geeft. Dat is in het geval van reskilling van je medewerkers niet anders. Deze 5 tips helpen je daarbij.
1. onderneem (nu!) actie
Zet reskilling bovenaan de agenda in je bedrijf. Zorg dat alle teams en afdelingen weten dat het prioriteit heeft om te zorgen dat iedereen mee kan in de stroomversnelling die de wereld van werk zo snel zal veranderen door de toenemende automatisering en de snelle groei van nieuwe technologie.
2. bepaal waar je nu staat
Kijk naar de trends in je branche en inventariseer de uitdagingen die op je gaan afkomen de komende paar jaar. Welke skills die je (straks) nodig hebt, hebben je medewerkers al? En waar zit de skills gap die een probleem kan worden?
3. bepaal je doelen
Nu je weet wat de stand van zaken is, kun je de doelen formuleren die je wilt bereiken. Om je reskillingaanpak structuur en focus te geven, kan het helpen dit te doen aan de hand van de SMART-methode.
SMART-doelen zijn:
- specifiek
- meetbaar
- acceptabel
- realistisch
- tijdgebonden.
Op deze manier krijg je heldere doelstellingen en kun je goed monitoren wat de voortgang is.
4. maak leren en groeien aantrekkelijk voor je medewerkers
Stimuleer je medewerkers hun potentieel verder uit te bouwen en laat ze zien dat je wilt investeren in hun toekomst in jouw bedrijf. Bespreek de persoonlijke ontwikkeling met iedere medewerker en bied trainingen aan die daarbij passen.
lees ook
(hoe) haal je het beste uit je medewerkers?
5. zorg voor een veelzijdig aanbod
Leren kan op veel manieren, dus het is zaak uit te zoeken welke manier het beste past bij je medewerker. Als je weet welke skills je medewerkers moeten ontwikkelen, ga je op zoek naar de juiste aanbieders. In veel gevallen kan online learning een goede keuze zijn, maar zorg ook voor alternatieven.
lees ook
randstad opleidingen en trainingen: personeel ontwikkelen & opleiden