Er is genoeg potentieel IT-talent op de arbeidsmarkt, maar door op oude manieren talent te scouten en hun cv te beoordelen houden we het gat tussen vraag en aanbod al jaren in stand. Tijd voor verandering! Wij geloven: wanneer we samen anders naar talent kijken is instroom van voldoende nieuwe IT’ers écht mogelijk. Linda Hopmans (Randstad) en Ruben Nieuwenhuis (TechGrounds) vertellen hoe we dat doen, samen met al meer dan 60 partners. Op naar een nieuwe blik op talent: meld je nu aan voor het webinar ‘er is meer IT-talent dan je denkt’.
vraag en aanbod samenbrengen
In 2020 waren er meer dan 60.000 vacatures in de IT-sector. Genoeg kansen voor aanstormend IT-talent, zou je denken. Maar op basis van het cv worden zij juist afgewezen vanwege gebrek aan ervaring of specifieke vaardigheden. Linda Hopmans, directeur Techniek, Bouw & IT bij Randstad, en Ruben Nieuwenhuis, initiatiefnemer van IT-opleider TechGrounds, zijn dit aan het veranderen. Linda: ‘In een cv zie je niet alle kwaliteiten die schuilgaan in een kandidaat. En omdat werkgevers niet betrokken zijn bij de IT-opleiding zien we een mismatch in de gevraagde kennis.’ Randstad x TechGrounds kijkt eerder, anders en verder naar talent. ‘Door deze bijzondere aanpak komt er veel nieuw IT-talent beschikbaar.’ En met resultaat: de eerste 50 kandidaten zijn inmiddels aan de slag bij werkgeverspartners zoals Media Monks, KPN, Rabobank, PostNL, HEMA, XS4All en AMS-IX.
meer diversiteit in IT-talent
De doelgroep van Randstad x TechGrounds is met opzet breed gekozen, vertelt Ruben. IT-teams hebben namelijk behoefte aan meer diversiteit. Dat betekent meer vrouwen, talent van alle leeftijden en met alle culturele achtergronden. Daar besteedt TechGrounds veel aandacht aan: ‘Zo leveren we niet alleen nu snel talent, maar bieden we echt een waardevolle aanvulling op de teamdynamiek. Ook op de lange termijn.'
zo brengt Randstad x TechGrounds talent naar de arbeidsmarkt.
Bij Randstad weten we door 65 jaar ervaring dat het maken van de juiste match belangrijk is, maar de route hiernaartoe is misschien nog wel belangrijker. Daarom vragen we bedrijven om samen met ons eerder naar talent te kijken: de link met de arbeidsmarkt wordt meteen gemaakt. Linda: ‘We betrekken de werkgevers al tijdens het opleidingstraject: samen stomen we onze deelnemers echt klaar voor de arbeidsmarkt. We starten door niet te selecteren op basis van vaardigheden, maar op basis van leervermogen, motivatie en affiniteit met IT.’ Tijdens de opleiding leren de talenten vervolgens natuurlijk IT-vaardigheden, maar ook werknemersvaardigheden en social skills. We kijken ook verder met talent: na de opleiding zorgen we voor een ‘soft landing’. Vanuit Randstad blijven we onze talenten begeleiden, maar we zetten daarbij ook vakprofessionals in. Daardoor worden talenten snel productiever en wordt een IT-team direct versterkt. En die aanpak werkt: al meer dan vijftig talenten zijn gekoppeld aan de juiste plek. Legio werkgeverspartners en IT-teams hebben het succes al ervaren en werken graag mee, samen met diverse techbedrijven zoals Salesforce, AWS, Zoom en LinkedIn.
In het webinar op 18 maart nemen Randstad en TechGrounds je mee in het verhaal. Ook op zoek naar IT-talent? Zorg dan dat je erbij bent!